A háború mindig vereség – Ferenc pápa levelet írt Sevcsuk nagyérseknek

Ferenc pápa – 2024. január 17., szerda | 12:55

Ferenc pápa január 3-ai keltezéssel levelet küldött Szvjatoszlav Sevcsuk kijev-halicsi nagyérseknek, aki az év végén levélben tájékoztatta a pápát az Oroszország által december 29-én indított rakétatámadás következményeiről. A levélváltás hírét a nagyérsek titkársága tette közzé.

A háborús cselekmények, amelyek „a polgári lakosságot és az országon belüli létfontosságú infrastruktúrát sújtották, méltatlanok, elfogadhatatlanok és semmilyen módon nem igazolhatók – fogalmazott levelében Ferenc pápa. – Önön keresztül ismét szeretném kifejezni közelségemet a szenvedő Ukrajnához; gyászolom a halottakat, és Isten irgalmába ajánlom őket; vigasztalásomat küldöm a sebesülteknek, és átölelem mindazokat, akik bármilyen módon szenvednek. Lélekben közel állok a lelkipásztorokhoz, akik megpróbálnak reményt nyújtani az embereknek az egyre kétségbeejtőbbnek tűnő helyzetben.”

Ferenc pápa sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy

az egyre drámaibb nemzetközi helyzetben az ukrajnai háború elfelejtett háborúvá válik”.

Kötelességünk, hogy ne hagyjuk, hogy csend boruljon rá, és hogy ne csak életben tartsuk elborzadásunkat az ilyen tragikus tények láttán, hanem mindenekelőtt bírjuk rá azokat, akiknek felelősségük van, valamint a nemzetközi közösséget a békés megoldások keresésére” – fogalmazott a pápa a Sevcsuk nagyérseknek írt levelében.

Végül a Szentatya hangsúlyozta: minden alkalmat megragad, hogy emlékeztessen a konfliktusra és a szenvedésre. Ezután idézte a január 3-i általános kihallgatás alkalmával mondott szavait:

A háború őrület, a háború mindig vereség.

Imádkozzunk! Imádkozzunk a Palesztinában, Izraelben, Ukrajnában és a sok más helyen élő emberekért, ahol háború van!”

Ferenc pápa biztosította az Ukrajnai Görögkatolikus Egyház vezetőjét arról, hogy továbbra is „erős hangú felhívásokat tesz annak érdekében, hogy Ukrajnában megszűnjön a fegyverropogás, és megnyissák az igazságos békéhez vezető utakat”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria