A hamu jelét magunkra vettük – Ökumenikus bűnbánati liturgiát tartottak Pannonhalmán

Megszentelt élet – 2024. február 15., csütörtök | 15:46

A pannonhalmi Szent Márton-bazilika újjáépítésének és felszentelésének 800. évében minden eddiginél többen vettek részt a Pannonhalmi Főapátságban február 14-én, hamvazószerdán tartott bűnbánati liturgián. Az ökumenikus vesperáson Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke hirdetett igét.

Hamvazószerda a szent negyven nap, a megtérés és az önmegtagadás idejének kezdete a keresztény egyházakban. Ősi szokás szerint ezen a napon a liturgiában hamut szórunk a fejünkre bűnbánatunk és a megtérés iránti vágyunk jeléül.

A hamu az Ószövetségben – miként az elégetett aranyborjú hamuja is példázza – a bűnbánat és a felelősséggel való szembenézésnek a jele volt – emlékeztetett a liturgia kezdetén Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát, aki Steinbach József református püspökkel együtt vezette az ökumenikus szertartást.

A hamu az élet mulandóságára, saját életünk tünékenységére emlékeztet – mondta a főapát. – A bűnbeesés, az Istentől való elszakadás és a halál hatalmának jele. „A hamu sötét mementó: »por vagy, és porba térsz vissza«” (Ter 3,19).

Hála legyen Istennek, aki Krisztus keresztjében új jelentést ad a halálnak.

A nagyböjt, a szenvedés idejének kezdetén a bűnbánat és a halál hamuja áll előttünk, hogy a negyven nap elmúltával a húsvét hajnalának örömteli világossága ragyogjon fel nekünk.

Bűnbánattal és megtéréssel vessük reményünket Krisztus megváltó feltámadásába.”

Az Ószövetség embere hamut szórt saját fejére, hogy a jel segítségével kinyilvánítsa, mennyire megtört, mennyire bánja bűneit, és bűnbánata mennyire őszinte – mutatott rá Steinbach József református püspök.

„Különböző helyekről gyűltünk össze, különböző bűnbánó gondolatokkal és érzésekkel.

Bánatunk nemcsak saját bűneink tudatából fakad, hanem abból is, hogy átéljük, elődeinkkel együtt mennyire hozzájárultunk mi is felekezeteink, közösségeink és az egy Krisztus-test, az egyetlen Egyház megosztottságához

– fogalmazott a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke. – Összegyűltünk, hogy együtt valljuk meg bűneinket, közösen vállaljuk a tanúságtételt és az elkötelezettséget, és hogy közösen adjunk hálát Isten irgalmáért.”

Ezt követően az egybegyűltek – a bencés szerzetesközösség tagjai, a testvéregyházak lelkipásztorai, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjai, tanárai és a hívek – elénekelték az imaóra himnuszát, majd zsoltározással folytatódott a liturgia.

Ezután Steinbach József püspök felolvasta a Pál apostol Efezusiaknak írt leveléből kiválasztott szentírási szakaszt:

Végül pedig erősödjetek meg az úrban, és az Ő hatalmas erejében.”

Biztató, bátorító és reménykeltő az igevers, ugyanakkor felkészít a negyvennapos böjti időszakra, mert „amikor az apostol és az apostolon keresztül Isten Lelke azt mondja, erősödjünk meg, akkor indirekt módon ez az Ige rámutat a mi erőtlenségünkre” – fogalmazta meg igehirdetésében a református püspök.

Steinbach József püspök arról is szólt, hogy ahogy Pál apostol megtapasztalta erőtlenségét, úgy mi is számos alkalommal szembesülünk a sajátunkkal.

Mindannyian bűnbánatra szorulunk, miközben az erős ember látszatát akarjuk kelteni,

és a Jelenések könyve figyelmeztet bennünket: »Azt gondolod, hogy gazdag vagy, és nincs szükséged semmire, és nem tudod, hogy te vagy a gyenge, a gyámoltalan, az erőtlen. Végy tőlem tűzben izzó aranyat, hogy meggazdagodj!« Arról van szó erőtlenségeink kapcsán, amit a hamvazásnál kimondunk: »Ember, emlékezz, por vagy, és porrá leszel.«”

A homília és a szent csend után megáldották a bűnbánatot hirdető hamut, majd a hamvazás rítusa következett.

Először Hortobágyi T. Cirill főapát és Steinbach József püspök hintett hamut egymás fejére kereszt alakban. Majd eléjük járultak a szerzetesközösség tagjai, a testvéregyházak lelkipásztorai, majd a hívek is.

*

A 2024. február 14-i alkalom volt az ötödik, hogy a Pannonhalmi Főapátság ökumenikus bűnbánati liturgiát tartott.

Az ökumenikus szellemiség ápolása a pannonhalmi szerzetesközösség számára nemcsak az idők kihívása, hanem pápai küldetés is egyben. Szent II. János Pál pápa 1996-ban a pannonhalmi Szent Márton-bazilikában ezekkel a szavakkal fordult a bencés testvérekhez: „A mindennapi szolgálat során mozdítsátok elő a keresztények egységét, párbeszédre lépve mindenkivel.” Ebben a misszióban Ferenc pápa is megerősítette a szerzetesközösséget 2021-ben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson; majd 2023-ban, második magyarországi látogatásakor a Pannonhalmi Főapátságot nagy lelki emlékműnek, az imádság helyének és a testvériség hídjának nevezte.

Szent II. János Pál és Ferenc pápa gondolatait szem előtt tartva a bencés szerzetesközösség évről évre szervez ökumenikus alkalmakat a testvéregyházakkal párbeszédben. Ilyen a 2021 óta minden évben megtartott ökumenikus konferencia és a hamvazószerdai ökumenikus bűnbánati liturgia is.

A február 14-i ökumenikus liturgia a főapátság YouTube-csatornáján visszanézhető.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Fotó: Hajdú D. András

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria