A harang Isten hívó szava – Megáldották a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József-templom harangjait

Külhoni – 2023. május 3., szerda | 9:58

Tamás József nyugalmazott gyulafehérvári segédpüspök szentelte fel 2016-ban Gyergyószentmiklóson a felszegi részen a Szent József, a munkás tiszteletére épült templomot. Hét év után, idén május 1-jén, a templom búcsúünnepén szintén ő áldotta meg a templomnak adományozott két harangot. A harangokat id. Len Emil mérnök és a György család adományozta, a költségekhez a helyi hívek is hozzájárultak.

A felszentelésre nem készült a templomhoz illő harang és torony. Sokaknak hiányzott az imára hívó harangszó, így a hívek adománya révén az elmúlt évben sikerült két harangot Őrbottyányban, Gombos Ferenc műhelyében megöntetni és hazaszállítani.

A harangmegáldásra összegyűlt közel ötszáz hívő jelenlétében Gál Hunor plébános köszöntötte a vendégeket. Beszédében kiemelte, hogy a harang Isten hívó szavát szólaltatja meg. Jelképe annak a hangnak, ami vezet minket, irányt ad a mindennapokban, az imádságban. Jelképe annak a hangnak, ami életünk végén hazahív.

Tamás József püspök kiemelte: „Most, hét év után ezt a két harangot fogom megáldani. Már annyira megszoktuk a harangok hangját, ha nincs, hiányzik nekünk. A Jóisten áldja meg azokat, akik megajándékozták ezt a templomot ezzel a két haranggal. A Jóisten fizesse vissza nekik sokszorosan!”

Ezt követően a nyugalmazott segédpüspök Isten áldását kérte a harangokra, a két harangot adományozó id. Len Emil mérnök és a György család pedig megszólaltatták őket.

Az ünnepi szentmise homíliájában Szent Józseffel kapcsolatban Tamás József püspök többek között elmondta: „A francia író Szent Józsefet homályba burkolózó szentnek nevezi. Továbbá Szent József a csendnek, a csendre vágyó embernek a példaképe. Szeressünk visszavonulni rövidebb-hosszabb ideig a csendbe.”

A szentmise végén a plébános köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak az új harangok beszerzéséhez. Külön díszoklevelet adott át a nagyharangot adományozó id. Len Emil mérnöknek és a György családnak. Továbbá Marton Csaba és munkaközössége részére is átnyújtott egy elismerő díszoklevelet, ők az ideiglenes harangtornyot készítették el. A plébános ezt követően ismertette az új harangok adatait és elkészülésük költségeit.

A búcsúi szentmisét a gyergyószentmiklósi fúvósok szolgálata tette felemelőbbé. Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke is köszöntötte a jelenlevőket. A szentmise után a zarándokokat és vendégeket agapéra várták.

Forrás és fotó: Gyulafehérvári FőegyházmegyeMunkás Szent József-plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria