A harmadik helyet érte el az Europa Nostra közönségszavazáson a kolozsvári Szent Mihály-templom

Kultúra – 2024. október 13., vasárnap | 20:30

Az idén Europa Nostra díjat (Európai Unió Kulturális Öröksége díj) nyert kolozsvári Szent Mihály-templom kapta az Europa Nostra közönségszavazáson a harmadik legtöbb internetes szavazatot. Ezt Bukarestben jelentették be az európai örökségvédelem éves szakmai konferenciája keretében tartott díjátadó gálán, október 7-én.

Amint arról hírt adtunk, idén május 30-án jelentették be az Europa Nostra díj 2024. évi nyerteseit. Az idei győztesek között két kiemelkedő romániai örökségvédelmi projekt is van: egyik a kolozsvári Szent Mihály-templom, a másik a szászalmádi evangélikus templom restaurálása. Idén Európa legrangosabb örökségvédelmi díját a kontinens 18 országából 26 kiemelkedő nyertes kapja meg. A kitüntetéssel járó bronzplakettet a kolozsvári Szent Mihály-templom falán augusztus 17-én leplezték le.

A nyertesek kihirdetése után indult el a közönségszavazás, ami szeptember 22-én zárult. A díjátadó gálára pedig most október 7-én került sor Bukarestben. Itt jelentették be, hogy a dél-erdélyi Szászalmád felújított evangélikus erődtemploma nyerte el a közönségdíjat az díj idei kitüntetettjei közül. A harmadik legtöbb internetes szavazatot az örökségmegóvás kategória másik romániai kitüntetettje, a teljeskörűen felújított kolozsvári Szent Mihály-templom kapta. A közönségszavazáson a Hegyi-Karabahból elmenekült örmények kulturális örökségét ápoló, oktatási kategóriában díjazott Terjan Oktatási Központ került a második helyre.

Az európai örökségvédelem éves szakmai konferenciája keretében megtartott gálán adták át az Európai Unió örökségvédelmi kitüntetéseit, az Europa Nostra díjakat öt különböző kategóriában. A Szent Mihály-templomnak adományozott kitüntetést a tulajdonos Római Katolikus Egyház képviseletében László Attila plébános, kolozs-dobokai főesperes vette át.

Az MTI-nek elmondta: az Europa Nostra oklevél átvétele a felújításon dolgozó népes csapat közös ünnepe. Öröm, hogy megújult a templom, ugyanakkor feladat és kihívás is annak a közösségnek, amelynek éltetnie kell. A plébános szerint nemcsak a felújításhoz nyújtott támogatásban, és annak szakmai elismerésében nyilvánul meg, hogy „Európa magának tekinti” ezt az értékes örökséget: az utóbbi három hónapban 115 ezer látogató kereste fel az Európa Nostra díjjal kitüntetett templomot.

Idén kilenc díjat az örökségmegóvás és adaptív újrafelhasználás, egy díjat a kutatás, öt díjat az oktatás, képzés, képzésfejlesztés, hetet az örökségvédelem tudatosítása és a polgárok bevonása elismeréseként osztott ki, négyet pedig a „kulturális örökség bajnokainak” (magánszemélyek és szervezetek sok évtizedes örökségvédelmi munkája elismeréseként) ítélt oda a szakmai zsűri.

Forrás: MTI

Fotó: Felix Q Media/Europa Nostra; Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria