A határon túli magyarság megerősítésének lehetőségeiről szerveztek konferenciát Pécsen

Hazai – 2024. október 9., szerda | 11:28

A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány a kereszténység, a magyarság megerősítése, a Kárpát-medencei szülőföldön való megmaradás előmozdítása érdekében munkálkodik. A szervezet október 4-én konferenciát szervezett a Pécsi Tudományegyetemen. A találkozó elején Felföldi László pécsi megyéspüspök az áhítat szerepéről beszélt.

A konferencián a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány (KÁMME) határon túli együttműködő partnereinek képviselői, a szervezet ifjúsági műhelyének tagjai, valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) vezetői vettek részt.

Előadást tartott mások mellett Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó is. A program bevezetőjében Felföldi László püspök áhítatot vezetett.

Ezt követően az ima életünkben betöltött szerepéről és keresztény hitünk megtartó erejéről beszélt a főpásztor.

Az áhítat életünk legfontosabb irányába, a hit és az istenkapcsolat felé terel az ima segítségével – mondta a megyéspüspök. – Korunkban, amikor az emberi kapcsolatok elvesztek és elértéktelenedtek, különösen fontos az áhítat szerepe.

A fiatalokkal elhitetik, hogy gazdag kapcsolatrendszerben élnek a telefonjukon keresztül, miközben nincsenek valódi személyes kapcsolataik. Sok felnőtt és fiatal pedig rendszeresen jár templomba és imádkozik, de nincs istenkapcsolatuk – figyelmeztetett a megyéspüspök. – Az áhítat abban segít, hogy az Istennel való kapcsolatunkat erősítsük. Az áhítat által erősödhetünk abban is, hogy személyes életünkben, munkánkban, családunkban tiszteljük egymást, önmagunkat azért, mert jelen vagyunk egymás életében.

Az áhítatban Isten jelen van. Kinyújtotta a kezét felénk. Nem az a fontos, hogy mit mondunk neki, hanem az, hogy jelen legyünk és Isten felé tekintsünk. Mint az ószövetségi Sámuel, aki megtanult figyelni Istenre, meghallani, amit Isten mond neki (vö. 1Sám 3,1–10).

Felföldi László püspök szerint

életünk titka is ez: beszélni, meghallani és jelen lenni.

A közösségeknek az a küldetésük és feladatuk, hogy újra megteremtsék az igényt a személyes kapcsolatok iránt, ami életünk lényegét adja, hogy így egy-egy magyar, egyházi vagy társadalmi közösség a maga kultúrájával forrássá váljon – emelte ki a főpásztor.

Szent XXIII. János pápát idézve az Egyház küldetéséről úgy fogalmazott Felföldi László: „Olyan, mint egy falusi kút: mindenki odamehet hozzá, hogy merítsen a szeretet, a vigasztalás vizéből. Legyen így a mi bűnös szívünk számára is, legyen így számunkra, akiket az Úr ismer, szeret és akiknek megbocsát. Az Úr, aki megszomjazott az állandó gyaloglásban, szeretetet kér. Az Úr tanítsa meg nekünk, hogy

a szeretet kútjai legyünk, és szolgáljuk azokat, akik szomjaznak.

Így rátalálunk a szeretetre, amely nem ér véget soha, és csillapítja szomjunkat” – zárta gondolatait Felföldi László pécsi megyéspüspök.

Az áhítathoz kapcsolódó rövid előadást az Úr imádságával zárták a jelenlévők.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria