A hit és az ima kulcsfontosságú – Érseki szentmisével zárult a Veszprémi Főegyházmegye családtábora

Hazai – 2024. július 11., csütörtök | 13:30

A hit és az ima kulcsfontosságú ahhoz, hogy új szemszögből lássuk a dolgokat és meghaladjuk az emberi korlátokat – fogalmazott Udvardy György veszprémi érsek Vépen, a július 3. és 7. között megrendezett főegyházmegyei családtábor záró szentmiséjén. Az érsekkel koncelebrált Fodor János, a Veszprémi Főegyházmegye családpasztorációs referense.

A család olyan intézmény, amelyet Isten akart, ennélfogva a család Isten teremtő jóságáról, szeretetéről, irgalmáról és a végtelen nagy reménységéről beszél – szögezte le köszöntőjében Udvardy György.

Hozzátette: örömmel érkezett Vépre hálaadásra. „Hordozzuk a múltunkat, hordozzuk a reményünket, hordozzuk gyermekeink jövőjét, amiről szeretnénk biztosat tudni, de csak annyi biztos, hogy Isten jelen van a jövőjükben. Hordozzuk a mostani tábor témáját is, ami az imádság, az imaélet, és hordozzuk Egyházunk szándékát is, készülve a szentévre, a megváltás jubileumi évére” – fogalmazott.

Ezt követően a főpásztor homíliájában arról beszélt, hogy amikor a Názáreti Jézus hazatér szülőfalujába és a zsinagógában tanít, az emberek csodálják ugyan bölcsességét és a csodákat, amelyeket tesz, de nem tudják befogadni, mert ő az ács fia, Mária fia. Nem értik, honnan származik a hatalma. Ez a történet Jézus isteni voltáról tanít – magyarázta Udvardy György, és arra figyelmeztetett, nem szabad pusztán emberi kategóriák alapján ítélkeznünk másokról.

Mindez a családi életben rejlő kihívásokra is rávilágít: nehézséget okozhat, ha ragaszkodunk elvárásainkhoz, ki hogyan viselkedjen, és nem adunk esélyt a fejlődésre, a változásra. Fontos, hogy nyitottak legyünk a növekedésre, és támogassuk egymást a hitük útján – hangsúlyozta az érsek. Ehhez pedig a hit és az ima kulcsfontosságúak, általuk láthatjuk új szemszögből a dolgokat, átlépve az emberi korlátokat. A szentségben való növekedés Istenben való növekedést jelent, ami lehetséges a családban is, ha nyitottak és elfogadóak vagyunk egymással szemben.

Zárásként hozzátette: Isten új látásmóddal szeretne megajándékozni minket, ebben nyújt segítséget a családtábor.

Fodor János arra kérte a főpásztort, imádkozzon a főegyházmegye családjaiért, mert mindenkinek óriási igénye, vágya, szüksége van arra, hogy imádságban is támogatva legyen.

A érsek szentbeszéde teljes terjedelemben ITT olvasható, a szentmise pedig az alábbi videóra kattintva visszanézhető.

Az alábbi képre kattintva pedig fotógaléria nyílik, mely a családtábor pillanatiba nyújt bepillantást.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodája

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria