A hívő nők ténylegesen hozzá tudnak járulni a kiengesztelődéshez

Kitekintő – 2024. szeptember 6., péntek | 18:29

Idén a Women of Faith for Peace (Hívő Nők a Békéért) mozgalom munkáját ismerték el a Pellegrino di Pace (A Béke Zarándoka) díjjal. A mozgalom és más szervezetek képviselői az észak-olaszországi Montagnagában találkoztak augusztus 30. és szeptember 1. között, ahol workshopokon vitatták meg az aktuális kérdéseket.

A Women of Faith for Peace mozgalom az előítéletek és a gyűlölet falainak ledöntésére törekszik, új utakat keresnek, hogy a konfliktuszónákban lehetségessé váljon a párbeszéd.

Mintegy negyven, különböző vallásokhoz és generációkhoz tartozó nő gyűlt össze Montagnagában augusztus végén, hogy keressék a választ például arra a kérdésre:

Hogyan és milyen békéről beszélhetünk egy háborúban álló világban?

A mindennapi életben szeretnének új lehetőségeket találni a valódi párbeszédre; nem csak a konfliktuszónákban, hanem valamennyi feszült társadalmi helyzetben, valamennyi közösségben.

A rendezvény másik főszervezője a Project Shemà volt, mellettük részt vettek az eseményen a Caritro Foundation, az Emotions to Generate Change és a Lead Integrity képviselői is.

Az International Center for Peace Among Peoples központ 2024-ben a Pellegrino di Pace (A Béke Zarándoka) díjat a Women of Faith for Peace mozgalomnak ítélte oda.

A nyár végi találkozón részt vett Azza Karam, a Lead Integrity neves alapítója is. Az egyiptomi születésű holland professzor a jordániai Ammánban működő Vallásközi Tanulmányok Királyi Intézetének is munkatársa, illetve évtizedek óta magas pozíciókban vesz részt az ENSZ munkájában. 2019-től 2023-ig ő vezette a Religions for Peace (Vallások a Békéért) elnevezésű nemzetközi szervezetet, melynek több katolikus püspök és bíboros is tagja.

A Women of Faith for Peace mozgalom 15 évvel ezelőtt született Jeruzsálemben, alapítója Lia Beltrami rendező, író, emberi jogi aktivista, akit az észak-olaszországi találkozó kapcsán a Vatican News munkatársa kérdezett.

A vatikáni médiának adott interjúban Lia Beltrami megerősítette:

a hívő nők ténylegesen hozzá tudnak járulni a kiengesztelődéshez.

A megosztott népek, az egymás ellen harcoló népek konfliktusaiban mérhetetlen sebeket kap mindenki, amelyeket csak az állhatatosság és a kreatív női hozzáállás tud gyógyítani. A nőknek tisztában kell lenniük ezzel, mélyen megélni a saját hitüket és az elfogadást, és magukhoz ölelni azt, ami képes a gyógyításra.

Napjainkban, amikor a béke mellett elkötelezett emberek is kezdik elveszíteni a reményt és a lelkesedést, még fontosabb a Women of Faith for Peace szerepe, még inkább el kell kötelezni magunkat a béke mellett, hogy másokban is újra tudjuk éleszteni a lángot.

A ma tapasztalható helyzetet Lia Beltrami kettős háborúnak nevezte:

egyszerre zajlik a tényleges, fizikai háború, és vele egy időben a szavak háborúja,

a kommunikációs háború, amitől gyakran süketté válunk, és elveszítjük a képességünket az előrehaladásra.

Az alapító megjegyezte, a nők nagyon is sokat tudnak tenni a békéért. Ugyanakkor sajnálatos módon gyakran a döntéshozás szféráinak perifériáján maradnak. Lia Beltrami úgy látja, például Afrikában, mégha nincsenek is hatalmi pozícióban, a nők mégis a változás hajtóerői.

Kis dolgokkal, kis tettekkel is képesek valódi változást létrehozni, a kis közösségektől a hatalom szintjéig, és ebben támogatni kell őket.

Különösen azokban az országokban van szükség támogatásra, ahol tiltják a női önérvényesítést; ott kell láthatóvá tenni a helyzetet, beszélni róla, nem engedni, hogy feledésbe merüljön. A figyelem ráirányítása fontos eszköz abban, hogy bizonyos helyzetekről, témákról ne feledkezzünk el.

Lia Beltrami volt a 2024 májusában a Szent Péter téren rendezett Changes című fotókiállítás egyik kurátora is. A kiállítást bemutató videót ITT tekinthetik meg.

Forrás: Vatican NewsWomen of Faith for Peace Facebook-oldala

Fotó: Vatican Media; Lia Beltrami Facebook-oldala

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria