A honvédelmi miniszter találkozott Ferenc pápával

Ferenc pápa – 2024. szeptember 1., vasárnap | 17:49

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szeptember elsején hivatalos Facebook-oldalán tett közzé egy képet és pár mondatot azzal kapcsolatban, hogy még a múlt héten találkozott a Szentatyával a Vatikánban.

„»Béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli világ, Isten áldd meg a magyart!« – Ferenc pápa

A béke legnagyobb támogatójával, a Szentatyával találkoztam egy hete a Vatikánban.”

A találkozóra augusztus 24-én, szombaton kerülhetett sor az Apostoli Palota Kelemen termében, amikor Ferenc pápa a Katolikus Törvényhozók Nemzetközi Hálózata (International Catholic Legislators Network) 15. találkozójának résztvevőit fogadta. A Vatican News múlt heti beszámolójának több képén fel is fedezhető a honvédelmi miniszter, akárcsak több más magyar kormánypárti politikus.

Ferenc pápa az audiencián leszögezte: „a háborúról való lemondás elengedhetetlen eszköze a konfliktusok megoldásának és az igazságszolgáltatás megteremtésének”.  A Szentatya arról is beszélt, hogy a béke választása nem azt jelenti, hogy egyik ország megadja magát a másiknak, „a megadás a háborúnak szól, ami valójában vereség.” Ferenc pápa rámutatott, hogy bár a konfliktusok sok területen „elkerülhetetlenek” lehetnek, mivel az emberi természet részét képezik, „gyümölcsöző módon megoldhatók a párbeszéd szellemében, valamint a mások és azok indítékai iránti érzékenységgel, közös elkötelezettséggel az igazságosság iránt a közjó keresésében”. „Egyedül nem tudunk kikerülni a konfliktusból. Csak másokkal együtt kerülhetünk ki belőle” – hangsúlyozta.

A Christoph Schönborn bíboros, érsek kezdeményezésére létrejött International Catholic Legislators Network (ICLN) katolikus törvényhozói hálózat célja a hiteles, bátor katolikus vezetők új nemzedékének kiképzése.

A nemzetközi szervezet tagjai 2010 óta minden évben összegyűlnek a Róma környéki Frascatiban. Idén a konferencián Orbán Viktor miniszternök is felszólalt.

Forrás: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala, Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria