A horvát ajkú hívek is ünnepet tartottak a pécsi Havas Boldogasszony-búcsún

Hazai – 2023. augusztus 10., csütörtök | 12:44

Havas Boldogasszony emléknapja azóta él a pécsi és Pécs környéki horvátság szívében, amióta a legenda szerint az Ágoston téri templom környéki horvát ajkú és magyar elődök több mint három évszázada felépítették a Havas Boldogasszony-templomot. Erre emlékeztek az augusztus 5-én horvát nyelven celebrált szentmisén a pécsi Havihegyen álló templom búcsúünnepén.

Az elődök fogadalmat tettek, mert hitték, hogy a pestis veszedelmétől egyedül a Szűzanya tudja megmenteni őket: „Még sohasem tapasztaltatott, ó Szűz Mária, hogy a hozzád folyamodót meg nem hallgattad volna.”

Idén is körmenet indult az Ágoston téri templomtól a Havas Boldogasszony-kápolnához az ünnep napos napján, azaz augusztus 5-én, Máger Róbert atya, a havihegyi templom templomigazgatója vezetésével.

A lelkipásztor bevezető fohászában arra biztatta a jelenlévőket, hogy fogjanak egy-egy kavicsot, és vigyék magukkal arra emlékezve, hogy az egykori templomépítők hátukon, vállukon vitték a hegyre a templom építőanyagát.

A magyarul és horvátul elmondott keresztút végére megérkeztek a hívek a kápolnához.

A fél kilenckor kezdődő horvát szentmisét Ronta László harkányi plébános celebrálta, aki homíliájában a mindenki által jól ismert Mária-ének szavait idézte: „Máriát dicsérni, hívek, jöjjetek…”, majd felidézte a templomépítés történetét.

„Itt, Pécsett, ezen a helyen elődeink Havas Boldogasszony tiszteletére építettek templomot, és megkérdezhetjük, miért éppen ide. Talán a mi őseink is megfogadták, hogy ennek a hegynek a területéből egy darabot a Jóistennek szentelnek. Úgy tanultuk, Isten mindenütt jelen van. Ő azt akarja, hogy a földi tér meghatározott pontjain közvetlen jelenléttel hívja magához a híveket” – fogalmazott Ronta László.

Ez a templom kőből épült Egyház. Legyetek ti is élő kövekből épült templom, élő közösségek, akik Istenre építik az életüket. Isten általunk van jelen a világban. Legyünk büszkék erre a méltóságra, hogy továbbadjuk a jövő generációjának. Mondjuk el bátran, ma is lehet keresztényként, hívő emberként élni, mert ez a kultúra teremt békés jövőt a világnak – biztatta a híveket a szentmise szónoka.

Magyar István Emil kökényi kántor vezetésével a hívek jól ismert horvát nyelvű Mária-énekekkel dicsérték az ünnep névadóját, majd a liturgia végén aranymisés áldásban részesültek, hiszen Ronta László atya idén ünnepelte pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját.

Szerző: Klaics Milica/Horvát Referatúra

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Kollár Ákos

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria