A horvát ajkú híveknek is kiemelt ünnepe a pécsi Havas Boldogasszony-búcsú

Hazai – 2024. augusztus 14., szerda | 11:31

A hagyomány szerint idén is kétnapos búcsún ünnepelték augusztus 4–5-én a pécsi Havas Boldogasszony-templom felszentelésének évfordulóját, amely a környék horvát ajkú hívei számára is jeles esemény. A pécsi és Pécs környéki horvát hívek búcsújáról Taragyia Györgyné írt beszámolót, melyet szerkesztett formában közlünk.

A pécsi horvátok még emlékeznek azokra az évekre, amikor júniusban a székesegyházban és a Szent István téren tartották a horvát napot, majd egy idő után ez az ünnep összeolvadt a hagyományos Havi-hegyi búcsúval.

Snježna Gospát, Havas Boldogasszonyt ugyanolyan örömmel és tisztelettel keresték fel egykor a pécsi és Pécs környéki horvát ajkú hívek, mint a máriagyűdi Szűzanyát – ez a hagyomány töretlen, és napjainkban is gazdagodik.

A pécsi és a Pécs környéki horvátok úgy tartják, hogy a kápolnát a környéken élő horvátok építették hálájuk jeléül.

„Ma reggel az Ágoston téri templomtól indult a körmenet, ahol a keresztutat imádkozva és horvát énekeket énekelve értünk fel a templomhoz” – mondta el Gyöngyösiné Dudás Marica, aki a pécsi horvát önkormányzatban felelős a hitéletért.

A szentmisén elhangzott a Na Mečeku crkva sagrađena, azaz A Mecseken felépült a templom kezdetű búcsúi ének is.

A Boldogságos Szűz Máriát gyűltünk össze ünnepelni – mondta a pécsi Havi-hegyi búcsú horvát nyelvű szentmiséjén augusztus 4-én Bacsmai László mohácsi plébános.

„Havas Boldogasszonynak nevezzük, mert ahogy hajdanán Rómában templomot építettek azon a helyen, ahol augusztus 5-én hó esett, ugyanígy itt, Pécsen a pestis idején a 17. században a lakosság fogadalmat tett, hogy ha megmenekülnek, akkor hálából kápolnát építenek ezen a helyen Havas Boldogasszony tiszteletére.

Mi pedig évről évre összejövünk, és kérjük az ő közbenjárását, hogy mutasson nekünk utat ebben az összekuszálódott világban” – fogalmazott homíliájában Bacsmai László, akit már több alkalommal kértek fel szónoknak a pécsi horvát búcsú szervezői.

A hívek az ünnep „napos napján”, augusztus 5-én is részt vehettek a Havi-hegyen horvát nyelvű szentmisén, amelyet első alkalommal mondott horvátul az újmisés Mihovics Szebasztián.

„A mai napon ünnepelni jöttünk össze. Ünnepeljük a Boldogságos Szűz Máriát, akiben beteljesedett az ősígéret. Ünnepeljük Máriában az új Évát, akitől az új Ádám származik. Szent Fia az ő engedelmességével helyrehozta Ádám ősatyánk engedetlenségét” – hangzott el a szentbeszédben.

A szentmise zárásában Máger Róbert, a pécsi székesegyház plébánosa megköszönte, hogy minden hónap 13. napján a horvát ajkú hívek is bekapcsolódnak a rózsafüzér imádságba.

Az énekszolgálatot a pécsi August Šenoa asszonykórus és a Misija tamburazenekar, illetve Magyar István Emil kökényi kántor látta el.

A búcsú első napját a templom mellett rendezett folklórműsor zárta, továbbá Bosnyák Márkné Teta Marija visszaemlékezését hallgathatták meg az érdeklődők a régi Havi-hegyi búcsúkról.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Kollár Ákos

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria