A katonahősök emlékére mutatott be szentmisét Spányi Antal püspök Székesfehérváron

Hazai – 2024. május 29., szerda | 13:25

Idén százéves a hősök iránti tiszteletünk – mondta Spányi Antal megyéspüspök a Szent István király székesegyházban a hősök emléknapján, május 26-án, Szentháromság vasárnapján bemutatott szentmisén, amelyen koncelebrált Ugrits Tamás pasztorális helynök és Dózsa István plébános. A szentmisében imádsággal emlékeztek azokra, akik életüket áldozták Szent István népéért, Mária országáért.

Szentháromság vasárnapján kifejezzük tiszteletünket a Teremtő Atya, a sebeinket gyógyító Megváltó Fiú és a megszentelő kegyelmet, az új életet adó Szentlélek előtt – mondta a szentmise elején Spányi Antal püspök.

A magyar hősök emlékünnepén, a katonahősök üdvösségéért bemutatott szentmisén részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is.

„Tegyetek meg mindent, amit tőlem hallottatok” – idézte Jézus parancsát a főpásztor a szentbeszédben, hozzáfűzve, hogy ennek teljesítése nemcsak a törvény betartását jelenti, hanem mindazt, ami együtt jár az emberi természettel. Hozzátartozik a becsület, a helytállás, a szeretet, amellyel a felebarátunk felé vagy a hazánk felé fordulunk.

„Istennek hála, nemzedékek nőhettek fel azon a földön, amelyet Trianon után mostanáig magunkénak mondhatunk anélkül, hogy láttak volna háborút” – fogalmazott a megyéspüspök.

A háború „a legvéresebb valóság. Hogy egy katonának, akit a frontra kényszerít az őrület tébolya, három órája maradt, hogy túlélje ezt a szörnyű kalandot. A háború legnagyobb ára az élet elvesztése, a családok megnyomorítása, hogy a gyermekeknek pótolhatatlan hiányban kell felnövekedniük. Az emberek lelkén és szívén, ha túlélték is, örökös fájdalom marad. Ezért nekünk nemcsak lehetőségünk, de kötelességünk is, hogy emlékezzünk és imádkozzunk azokért, akik életüket áldozták értünk”.

Spányi Antal megemlítette Apátszalókot, ahol minden évben megemlékeznek az első világháború első magyar áldozatáról, a 22 éves Kovács Pálról. Személyében emléket állítanak annak a félmillió katonának, akik 110 éve a „Mindent a hazáért” jelmondatot a szívükbe vésve hősi halált haltak Magyarország fennmaradásáért, szabadságáért, egységéért, az ország jövőjéért; akiknek emlékezetét már 1917-ben törvénybe iktatták, és a településeken hősi emlékműveket állítottak tiszteletükre.

„A nagy háború után a forradalmak és ellenforradalmak halottai, a II. világháború katonahősei és civil áldozatai mellett megemlékezünk lélekben a modern kor terrorizmusának áldozatairól is, a békefenntartó katonák hősiességéről, a szolgálat során elhunytakról” – tette hozzá a főpásztor.

A hősök napján, emlékeztetve az 1924. évi XIV. törvénycikkre, amely rögzítette, hogy minden esztendő május utolsó vasárnapját a magyar nemzet mélységes szeretettel, magasztaló elismeréssel és hálával a hősi halottaknak szenteli, a székesfehérvári megyéspüspök hangsúlyozta: „Kötelességünk gondolni azokra, akik lehetővé tették, hogy mi itt most imádkozhatunk. A kommunizmus időszaka alatt nem tartották meg ezt a megemlékezést, de a rendszerváltás után újra önmagára találhatott az ország, és szembenézhetett hőseinek felfoghatatlan áldozatával. A 2001-ben elfogadott 63. törvénycikk a korábbi ünnepkört hivatalosan is kibővítette mindenkire, akik a vérüket ontották, életüket áldozták Magyarországért. Száztíz esztendeje ránk szakadt a világháború, amely családok millióinak hozott veszteséget. Mindannyiunknak van nagyapja, dédapja, aki harcolt Isonzónál, a Kárpátokban, vagy a Don-kanyarnál, vagy más harcmezők poklaiban. Ezek a férfiak nem idegen érdekekért, hanem hazájukért küzdöttek.

Fontos, hogy emléküket ne hagyjuk a feledés homályába veszni, fontos, hogy életük példáját őrizzük, és ne csak magunk elé állítsuk mint igazi hősökét, hanem értessük meg az utánunk jövő nemzedékekkel is tiszteletreméltó áldozatukat” – fogalmazott Spányi Antal püspök.

„Szükségünk lehet ma is olyan férfiakra, akik bátran kiállnak az igazságért, a szabadságunkért, nem vakmerőségből, hanem azért, mert kötelességünk szolgálni Szent István népét, Mária országát – emelte ki a főpásztor. – Hallgassa meg az Úr a hősökért mondott imáinkat, adjon a háború áldozatainak örök boldogságot, gyógyítsa a háború okozta sebeket az élőkben. Segítsen bennünket, hogy mindannyian képesek legyünk helyünket áldozatosan megállni, és ha kell, védeni az országot, a békét. Mert ez szolgálja az életet, mert ezt akarja Isten adni nekünk.”

Szentbeszédét a katonahősök üdvösségéért szóló imával zárta a megyéspüspök.

Szöveg: Berta Kata

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Kovács Marcell

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria