A jegyesekért imádkoztak a Nagyboldogasszony-napi búcsún Ercsiben – KÉPGALÉRIA

Hazai – 2024. augusztus 22., csütörtök | 14:37

Az ercsi Nagyboldogasszony-kegytemplom búcsúünnepe alkalmából augusztus 18-án a hagyományoknak megfelelően a házasságra készülőkért, a jegyespárokért imádkoztak a hívek és zarándokok Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspökkel az ősi zarándokhelyen.

A búcsúünnep kezdetén ünnepi körmenetben vonultak a jelenlévők a templomba, ahol Mária oltalmát kérték a Szűzanya kegyképe előtt.

A jegyesek kegyhelyén Szeleczky Csaba plébános köszöntötte a püspököt és paptársait, az Ercsiből és a környező településekről érkező híveket, zarándokokat; Szabó Tamás jelenlegi és Gólics Ildikó leendő polgármestert, valamint Mészáros Lajos országgyűlési képviselőt.

Mária mennybevételének ünnepén Spányi Antal püspök homíliájában a magyarok Nagyboldogasszony-tiszteletének gyökereiről, Szent István király és családja Mária-tiszteletéről és az országfelajánlásról beszélt.

István király a fia sírjánál – amikor emberileg nézve nem sok reményt lát, mert a pogányok pusztulásba döntenék a nemzetet – Máriának ajánlja az országot, és mint népének felelős vezetője rábízza csatáit, törekvéseit, törvényeit, mindazt, amit egész életében tett, aminek folytatását nem volt kinek átadnia.

Kimondja igenjét Istennek.

Isten Anyjához fordul, hogy járjon közbe nemzetéért, a gyenge s még tévelygő népért – fogalmazott a főpásztor.

Mária ma is igazi oltalma, menedéke az embernek,

hogy naponta meg tudjunk küzdeni rosszra hajló természetünkkel, azzal a kihívással, amely a világból jön, amelyben a hazugság nyilvánvalóan jelen van, és amelynek fontosabb a fegyverek eladása, a pusztítás, mint a békesség őrzése.

De a kísértés ott van a családjaink életében is, az emberi együttélés mindenféle formájában. „Ahogy a gyermekeknek szükségük van az anyai oltalomra, az Égi Anyánk úgy segít bennünket, hogy ellentmondjunk minden rossznak. Csak legyen bennünk készség, akarat, őszinte törekvés – hangsúlyozta a székesfehérvári megyéspüspök.

De nemcsak a rossz ellen kell küzdeni, hogy ne kövessünk el bűnt, hanem törekednünk kell valami jót tenni, hogy életünk erényes élet legyen.

Mária életében látjuk az erényeket: a hűséget, a szelídséget, az alázatot, a vallásos lelkületet, amellyel Istenre figyel, de figyel az emberre is. Meghallja Isten szavát a lelke mélyén, de észreveszi azt is, amikor Kánában fogytán a menyegzősök bora.

„Mária imádkozik értünk, hogy erényes életet éljünk, hogy tudjunk egymásra figyelni, hallgatni vagy szólni szeretettel” – fogalmazott Spányi Antal püspök.

Majd e szavakkal buzdította a híveket: „Hordozzuk egymást, de ne csak azokat, akik közel vannak hozzánk, hanem imádságainkkal megerősítve mindenkit segítsünk Isten felé. Így születik egy új élet, valami új a szívünkben, a családunkban, ahogy Szent István tette, és az első magyar szent család, akik kovászává lettek a nemzetnek.”

Felelősek vagyunk a ránk bízott kincsekért, a keresztény élet hagyományáért, a kultúráért, amit őrizni kell, és tovább kell adni.

„Mária imája segít, Szent István és az első magyar szent család példája erősít bennünket, hogy igaz tanúi legyünk a hitnek, tetteinkkel hirdessük Isten örök boldogságát, nekünk készített valóságát” – mondta Spányi Antal.

A főpásztor a szentmise záróáldása előtt imádkozott a fiatalokért, és megáldotta a jegyeseket. Kérte a Szűzanya kegyelmi segítségét a házasságra készülő fiatal párokért, hogy legyenek az első szent családhoz hasonló családdá, akik egymást hűségben és áldozatosan tudják szeretni; jegyességük a keresztény hitre épüljön, és házasságukban is megéljék annak kegyelmeit.

A szentmise után az ercsi egyházközségből Horváth Mihályné, Nagy Jánosné és Domak Sándorné több évtizedes szolgálatukért és hűségükért pápai áldást vehettek át a megyéspüspöktől.

Ezt követően Spányi Antal püspök a Szent József-mellékoltáron álló Szűz Mária-kegykép előtt imádkozott az országért. A hívek elénekelték az ercsi Mária-himnuszt.

A zenei szolgálatot a Cantus Domino kórus látta el.

Az ünnepélyes szentmisén elhangzott a Prohászka Imaszövetség imája, amelyet Ercsiben minden misén elmondanak a papokért és a papnövendékekért.

Szöveg: Berta Kata

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor/Székesfehérvári Egyházmegye

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria