A jezsuiták felhívása a törökországi és szíriai földrengés károsultjaiért

Kitekintő – 2023. február 10., péntek | 15:05

A nemzetközi Jezsuita Menekültszolgálat segítséget kér a szenvedő családok helyzetének javításáért. Családok ezreinek azonnali segítségre van szüksége.

Sokkoló hírek érkeztek hétfőn Törökországból és Szíriából. A 7,8 erősségű földrengés és az utórezgések miatt mára több mint 20 ezren haltak meg és százezrek váltak hajléktalanná. A világ minden tájáról, köztük hazánkból is mentőszervezetek csapatai indultak útra, hogy segítséget nyújtsanak a katasztrófa áldozatainak. Százezernél többen mentik a menthetőt, és éjt nappallá téve segítenek a fagypont körüli hőmérsékletben.

Az újjáépítés legalább egy évtizedig tart majd. A helyzet drámai: halál, félelem, fizikai kimerültség, olyan mérhetetlen pusztítás, amit még elképzelni is szörnyű.

A nemzetközi Jezsuita Menekültszolgálat (Jesuit Refugee Service – JRS) világméretű felhívást tett közzé, kérve a segítséget a rászorulók számára. Rengeteg épület – beleértve kórházakat és lakóházakat – összeomlott vagy lakhatatlanná vált, a helyiek nélkülözik a villamos energiát, a vizet, és szinte lehetetlenné vált, hogy kapcsolatba lépjenek egymással, szeretteikkel.

Paolo Bizzetti SJ püspök, Törökország ázsiai régiója, Anatólia apostoli helynöke és számos más jezsuita a helyszínen tartózkodik. Antuan Ilgit SJ a törökországi İskenderun térségében nyújt segítséget a plébániák híveinek. A szíriai Aleppóban is segítik a jezsuiták a dermesztő hidegben a helyi lakosokat, a törökországi Aziziyében pedig a rend megnyitotta intézményeinek ajtaját a menedéket keresők előtt.

A JRS szíriai vezetője, Tony O’Riordan SJ így nyilatkozott: „Legfontosabb feladatunknak tekintjük, hogy az élethez és az egészséghez szükséges alapvető feltételeket biztosítsuk. Amint a mérnökök végeznek az átvizsgálással és a tisztogatással, azonnal megnyitjuk egészségügyi intézményeinket. A nélkülözőknek élelmet és védelmet biztosítunk a hideg ellen.”

A jezsuiták arra kérnek mindenkit, hogy csatlakozzanak a kilátástalan helyzetbe került embereken segítő összefogáshoz; segítsék a földrengés áldozatait Törökországban és Szíriában, ahol ezreknek azonnali segítségre van szükségük.

Kedvezményezett neve: JTMR Adományszámla

Számlaszám: HU23 10702019-19014056-55200004 (CIB Bank Zrt.)

Közlemény: FÖLDRENGÉS, az ön e-mail-címe

A jezusiták kérik, hogy az adományozók a megjegyzés rovatba tüntessék fel e-mail-címüket, hogy köszönetet mondhassanak a támogatásokért, illetve tájékoztatást küldhessenek az adománygyűjtés és a helyi jezsuita mentőakciók fejleményeiről. A beérkező adományokat a nemzetközi Jezsuita Menekültszolgálatnak juttatják el.

A jezsuiták imát is kérnek a katasztrófa érintettjeiért, hiszen a hűséges és kitartó ima vigaszt, reményt és enyhülést hozhat ezekben a nehéz időkben. Közös imát kérnek a halottakért, a sebesültekért és a családjaikért, azokért, akiknek otthona megsemmisült, a szociális és segítő munkásokért, valamint az egész térségért. Az imádsághoz további egyéni felajánlásokat is lehet kapcsolni, például: szentségimádás, szentírásolvasás, rászorulók segítése, böjt.

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria