A jövő az élet mellett szól – Az élet menete Temesváron

Külhoni – 2023. március 26., vasárnap | 18:45

Márciusban Élethónap 2023 címmel országos rendezvénysorozatot tartanak Romániában. Ennek csúcspontja volt a Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, március 25-én, szombaton – Romániában és a Moldovai Köztársaságban is több helyütt – megrendezett Élet menete 2023, amelynek mottója: „A jövő az élet mellett szól.”

A menetet Romániában immár 13. éve szervezték meg. A rendezvény célja a gyermekek életének megbecsülése és védelme a fogantatás pillanatától kezdve. A szervezők szándéka továbbá, hogy felhívják a társadalom figyelmét a meg nem született gyermekek teljes emberi mivoltára, valamint a várandósság alatt nehézségekkel küzdő nők támogatásának szükségességére, hogy bizalommal és biztonságban szülhessék meg gyermekeiket.

A rendezvényt Temesváron is március 25-én, szombaton rendezte meg a Carmen Sylva parkban az Darul Vieții Egyesület több vallási felekezettel és keresztény szervezettel közösen. A meghívottak a Szűz Mária, Béke Királynője görögkatolikus templom lépcsőjéről szóltak a jelenlévőkhöz.

Bevezetőjében Ioan Chișărău lelkipásztor, a közösség plébánosa köszöntötte Pál József Csaba temesvári római katolikus megyéspüspököt; Ioan Călin Bot püspököt, a lugosi görögkatolikus egyházmegye apostoli kormányzóját; Dirschl Johann temesvári általános helynököt, valamint a többi felekezet lelkipásztorait. A római katolikus egyház részéről jelen volt Simon Ciubotaru temesvár-szabadfalui plébános is.

,,Azért gyűltünk össze, hogy felhívjuk a világ figyelmét az igazságtalanságra, amelyet a meg nem született gyermekekkel szemben elkövetnek” – hangsúlyozta Ioan Chișărău plébános, aki hozzátette: idén úgy döntöttek a szervezők, hogy nemcsak papok és egyházi vezetők szólalnak fel, hanem a civil társadalom képviselői is: diákok, egyetemisták, orvosok, politikusok, ügyvédek…

Ioan Călin Bot görögkatolikus apostoli kormányzó beszédében a következőképpen fogalmazott: ,,Mi csupán egy apró jel vagyunk. Inkább egymást bátorítjuk és ápoljuk értékeinket, ez alkalommal például az élet értékét a természetes kezdetétől a természetes végéig. Meggyőződésem, hogy nekünk ott kell ezeket az értékeinket hirdessük, ahol a mindennapjainkat éljük, például a munkahelyen vagy a családban.”

A következő felszólaló Pál József Csaba temesvári püspök volt, aki imát mondott: ,,Túl kevés az, amit mi tehetünk. Ezért arra kérem most Önöket, hogy imádkozzunk együtt: Jézus Krisztus, teljes szívünkből imádkozunk hozzád azokért a gyermekekért, akiknek a művi vetélés miatt itt a földön véget ért az életük. Kérünk, fogadd be őket oda, ahol az igazi élet van. Imádkozom azokért az anyákért, akik annyira kilátástalannak érezték a helyzetüket, hogy elkövették ezeket a tetteket. Találjanak békét és megbocsátást nálad, hogy új életet kezdhessenek Veled. Köszönöm neked, Jézus, a benned való életet, és hogy életedet adtad azért, hogy nekünk igazi boldog életünk legyen.”

Ezt követően több meghívott szót kapott, köztük Remus Runcan lelkész, a baptista közösség elnöke, Ana-Maria Rusu 12. osztályos tanuló és Cristina Valea doktornő, a Pro Vita Medica Alapítvány alapítója.

A beszédek után a jelenlévők a temesvári ortodox érseki székesegyházhoz mentek, ahol csatlakoztak az ortodox felekezet papjaihoz és híveihez, majd együtt vonultak tovább a Temes megyei prefektúra épületéhez.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria