A kapuvári Páli Szent Vince Iskolaközpont tanulói az osli Mária-kegyhelyre zarándokoltak

Kishírek – 2023. június 15., csütörtök | 12:45

Az iskola 5–11. évfolyamos tanulói, mintegy négyszáz diák zarándokolt gyalogosan vagy kerékpáron június 12-én Osliba. Megnézték a kegytemplomot, majd szentmisén vettek részt.

A Hanság déli szélén fekvő kisközség kegyhelyének XIV. Benedek pápa Mária szeplőtelen fogantatása és születése ünnepeire teljes búcsút engedélyezett 1752-ben. IX. Pius ezeket a kiváltságokat 1858-ban, a lourdes-i jelenés évében tovább bővítette. A hársfából faragott és öltöztetett Mária-szobor aranyozott ezüst koronáit még Esterházy Pál készíttette. A rokokó oltár körül egykor különféle hálaajándékok, fogadalmi tárgyak és képek voltak. Néhány jellegzetes példányuk ma is megvan a templom oratóriumában. A templom körüli kálvária 14 stációja a múlt század közepén épült.

A Mosolygó Szűzanyához a vincés diákok gyalogosan és kerékpárral érkeztek, és először imát mondtak a kegytemplomban Radó Tamás püspöki helynök vezetésével. 10.30-kor szabadtéri szentmisén vettek részt, melyet Szaradits József mutatott be. A szentmisében Németh László lelkipásztori kisegítő és Bakodi Luca 8.B osztályos tanuló ismertették az osli Mosolygó Szűzanya történetét Nehéz Ferenc feldolgozásában.

A szentmisét követően játék és labdarúgás következett az osli sportpályán, ahol az önkormányzatnak köszönhetően finom lángost kaptak a vincés diákok és tanárok.

Szöveg és fotó: A Páli Szent Vince Iskolaközpont munkatársai

Forrás: Győri Egyházmegye 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria