A Karitász és a Belügyminisztérium összefogása révén pihenhettek ukrajnai családok a Balatonnál

Hazai – 2024. augusztus 16., péntek | 17:35

Az orosz–ukrán háborúban súlyosan traumatizált belső-ukrajnai családok nyaralhattak a Katolikus Karitász szálláshelyén a Balatonnál egy-egy héten át a magyar kormány támogatásával. A résztvevők kikapcsolódásáról a segélyszervezet és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) változatos programokkal gondoskodott.

A Katolikus Karitász Belügyminisztériummal közös együttműködése abból az indíttatásból jött létre, hogy a háborús veszteséget megélt családok mentális egészségét támogassák környezetváltozás biztosításával. A segélyszervezet panziójában óvodáskorú gyermektől kezdve nagyszülőkig nyaraltak olyan családok tagjai, akiknek hozzátartozójuk megsérült vagy életét vesztette a háborúban.

A sikerrel megvalósult többhetes program augusztus 14-i sajtótájékoztatóján köszöntőt mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke. Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója pedig nyilatkozott a Katolikus Karitász „Vár a nyár!” elnevezésű táboroztatási programjáról, melynek keretében az ukrajnai családok pihenése is megvalósulhatott.

Soltész Miklós egy személyes történetet osztott meg, idei szabadsága során ugyanis eljutott az észak-olaszországi Doberdóba, ahol az ukrajnai háború és a nagyhatalmi érdekek egymásnak feszülése újabb megvilágítást nyert számára.

„Megdöbbentő volt most is, több mint száz év után, látni a katonasírokat és az értelmetlen áldozatot. Az értelmetlen pusztítást” – mondta. Kiemelte: mennyire felemelő volt viszont megtapasztalni, hogy Olaszország nagy tisztelettel emlékezik minden elesett nemzet katonájára, arra a több százezer magyarra is, akik ott életüket vesztették. Mindegy, melyik oldalon álltak a katonák, egyformán hősként tekintenek rájuk. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány már két és fél éve segíti az ukrajnai menekülteket, és elismerően szólt a karitatív szervezetek kiemelten fontos munkájáról a menekültek fogadása és koordinációja kapcsán, melynek egyik példája a Karitásszal közösen zajló nyaraltatás is.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója azért tartotta fontosnak a Karitász és a Belügyminisztérium együttműködését, mert így a háborús traumákat átélt családok kiszakadhattak a szeretteik elvesztésével terhelt hétköznapokból.

„Több ilyen csoportot is szerveztünk egy nagy összefogás keretében, amelyben civil szervezetek is részt vesznek. Így jutottak el a Katolikus Karitász táboraiba Belső-Ukrajnából a gyermekek – részben szüleikkel, nagyszüleikkel –, akik vagy a Balaton partján, vagy pedig az ország más területein nyaralhatnak” – mondta a Katolikus Karitász vezetője. A jótékonysági szervezet táborhelyén a Zala megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai kürtőskalácsot sütöttek a gyerekekkel, motorcsónakázni vitték őket. Az önfeledt kikapcsolódás napjait élhették meg a családok a strandolás, sétahajózás, színes élményfoglalkozások, kastélylátogatások, várjátékok és cirkuszi program alkalmával is.

A résztvevők nagyra értékelték az erőfeszítéseket, elmondták, hogy bár harminc órán át utaztak, nagyon boldogok, mert életükben először járnak Magyarországon. Minden gyerek tud úszni, így még inkább élvezik a fürdést a Balatonban. A cirkuszi est mindegyikük számára emlékezetes marad.

A Katolikus Karitász hosszú évek óta szervez az ország minden pontján egyhetes napközis és bentlakásos nyári táborokat hátrányos helyzetű családokból származó gyerekeknek a teljes nyári szünetben. Az ukrajnai konfliktus kezdetétől egy-egy hétre ukrán és kárpátaljai magyar iskolásoknak is lehetőségük van nyaralni a Karitász táborhelyein. Ez a mostani együttműködés lehetővé tette, hogy a szokásosnál is élménygazdagabb legyen a nyári kikapcsolódás az ukrajnai családok számára. A Katolikus Karitász háláját fejezi ki mindenkinek, aki hozzájárult az élmények megvalósulásához.

*

A Karitász a táboroztatás mellett egész évben támogatja a rászorulókat. A segélyszervezet tanévkezdési adománygyűjtést hirdetett, és örömmel fogadja a felajánlásokat szeptember közepéig. A 1356-os adományvonal hívásával hívásonként 500 forinttal lehet támogatni a kezdeményezést, valamint a karitasz.hu oldalon online adományozásra is van lehetőség, hogy minél több hátrányos helyzetben élő gyerek kezdhesse egyenlő eséllyel az iskolát.

Fotó: Katolikus Karitász; Merényi Zita /Magyar Kurír (archív)

Forrás: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria