A katedrális, ahol II. János Pál pápa misézett és bő kétszáz évvel korábban Mozart orgonált

Kultúra – 2024. január 2., kedd | 15:21

Az olaszországi Civita Castellanában van egy katedrális, ahol az ókeresztény stílusú portikusz feletti árkádíven az angyalok betlehemi éneke olvasható: „Gloria in excelsis Deo et in terra pax hominibus bonae voluntatis.” Ebben a katedrálisban misézett Szent II. János Pál pápa is, és bő kétszáz évvel korábban Wolfgang Amadeus Mozart itt orgonált.

A téren balra a falon egy 2008-as márványtábla állít emléket annak, hogy húsz évvel korábban, 1988. május 1-jén eljött ide az akkor már tíz éve szolgáló II. János Pál pápa. A felirat szerint a pápa ezekkel a szavakkal fordult a hívekhez: „Civita Castellana, hogy a fiaidnak az atyák örökségéhez méltó jövője legyen, maradjál meg az Úrban és ő is megmarad benned. Vele együtt igazán ragyogó dolgokat művelhetsz, amivel tovább gazdagítod a már nagy hírű történelmedet.”

A tér másik felén egy újabb emléktábla 2006-ból, a város említett dicső múltjáról így ír:

Civita Castellana 1770. július 11.
„Esteledőfélben értem ebbe a kisvárosba és az Öreg Posta fogadóban szálltam meg. Másnap, mivel vasárnap volt, a székesegyházba mentem misére, ahol lehetőségem adódott, hogy orgonán játszhassam a szentmise alatt” – Wolfgang Amadeus Mozart – áll a táblán, amit a salzburgi zeneszerző születése 250. évfordulójára állítottak.

A székesegyházat ősi keresztény templomra építették 1200 körül, és abban az időben éppen itt működött a római márványintarzia-készítő Cosmata család. Munkájukat a portikusz diadalívének felső zárógerendáján felirat hirdeti: „Magister Iacobus civis romanus cum Cosma filio carisimo fecit hoc opus anno Domini MCCX” (Jakab mester, római polgár Cosma nagyon szeretett fiával együtt készítette ezt a művet az Úr 1210. évében). Noha a templomot később átépítették, a Cosmata-munkák megmaradtak.

Forrás és fotó: Vatican News Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria