A „katekiták” – A világiak kulcsfontosságúak Óceánia evangelizációjában

Kitekintő – 2024. augusztus 9., péntek | 17:35

Augusztus 2-án a Maria No Te Hau, azaz Mária, Béke Királynője titulusú hatalmas templom Papeetében, Francia Polinézia fővárosában megtelt az érsekség egyik legfontosabb eseményére érkező hívekkel.

„A Francia Polinézia fővárosában és környékén található »hitiskolákban« való egy hónapos tanítás után Jean Pierre Cottanceau SSCC püspök beiktatta az új katekétákat, kateketikai asszisztenseket és a szentáldozásban segítő asszisztenseket” – tájékoztatta a Fides missziós hírügynökséget Sandro Lafranconi atya, az Afrikai Missziós Társaság (SMA) olasz papja az általa „az Anyaszentegyház legnagyobb egyházmegyéjének” nevezett területről.

2022. január elsejével vezették be azt a szertartást, amellyel a hitoktatók liturgikus beiktatását végzik. Ferenc pápa Antiquum ministerium kezdetű motu propriójával alapította meg a világi kateketikai szolgálatot a kortárs világ evangelizálása céljából.

„Ők azok a laikusok, akik leginkább nagylelkűek és elkötelezettek az Egyház evangelizációjában és mindennapi életében. Ők az éltető erő, akik közvetlenül jelen vannak és tevékenykednek mindenütt ebben a hatalmas egyházmegyében – folytatta a misszionárius. – A mintegy húsz papon és ötven diakónuson kívül ezek a világiak azok, akik a legtávolabbi szigetvilágba, a Gambier-szigetekre és az Ausztrál-szigetekre is eljutnak, mint megannyi apró erecske, amelyek lehetővé teszik a hit továbbadását, az életadó táplálék eljutását a feltámadt Krisztus nevében.”

A „katekitá”-nak nevezett katekéták ötéves képzést végeznek el. A „tauturu katekiták”, vagyis a kateketikai asszisztensek két évet tanulnak, a „tavinik”, a kommunió körül szolgáló asszisztensek szintén két évig – az utóbbiak által elvégzett tanulmányok beleszámítanak a képzésbe, ha később mégis katekéták szeretnének lenni.

Sandro atya rámutatott, hogy

a „katekita” szó katekétának, hitoktatónak fordítása némiképp félrevezető, mert összetettebb pasztorális feladatot lát el, mint a hagyományos plébániai hitoktató.

Pap hiányában ők vezetik a vasárnapi szentmisét, beszélnek a szentírási részekről, ők felelősek az Eucharisztia kiszolgáltatásáért, őrzik annak méltóságát és a szentséghez járulás törvényességét.

*

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa, Sérgio da Rocha bíboros 2021-ben úgy magyarázta: a katekéta a helyi egyház számára végez szolgálatot, mely mindenekelőtt olyan világi szolgálat, amely a keresztségben gyökerezik, ezért lényegében eltér a papi szolgálattól. A keresztség jegyében a katekéták arra kaptak meghívást, hogy felelősséget vállaljanak a helyi egyházban az ige hirdetésére és a hit átadására – a felszentelt papsággal együttműködve, az ő vezetésük alatt.

A katekéták szerepe ugyanakkor a különféle egyházi kontextusoktól függően különböző lehet: missziós területen más, mint a hagyományos egyházakban.

A sokféle forma két fő típusra osztható: hitoktatással foglalkozó katekéták, valamint azok, akik különböző apostoli szolgálatokban vesznek részt, mint például a közösségi ima vezetése, a betegek ellátása, temetési szertartások végzése, más katekéták képzése, lelkipásztori tevékenységek koordinálása, szegények segítése – írta levelében a vatikáni prefektus.

Forrás: Fides.org

Fotó: Radio Maria No Te Hau BIS/Facebook

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria