A Katolikus Karitász adományt gyűjt a Szentföldön élő szenvedő családok megsegítésére

Hazai – 2023. november 4., szombat | 17:50

A Katolikus Karitász, csatlakozva Pierbattista Pizzaballa bíboros, jeruzsálemi latin pátriárka drámai felhívásához, melyet november 2-án csütörtökön, halottak napján írt a Szentföldön – ahol ezekben a hetekben izraeli és palesztin családok ezrei siratják halottjaikat – adománygyűjtést hirdet a Szentföldön élő szenvedő családok megsegítésére.

A jeruzsálemi latin pátriárka felhívásában a Katolikus Egyház egészét arra kéri, hogy miként az Egyház születésekor Isten népének helyi egyházai egy szívvel-lélekkel siettek a jeruzsálemi anyaegyház megsegítésére, most is nyissák meg szívüket és fejezzék ki együttérzésüket a szeretet gesztusaival.

„A karitász, vagyis a tevékeny szeretet és az imádság élteti a Jeruzsálemi Latin Patriarkátus egész családját, különösen is a rendkívüli nehézségek idején. Így sok életet megmentettek és sok szenvedést enyhítettek az utóbbi időben tett felhívásainkra adott támogatásotoknak köszönhetően: Covid19, Gáza (2021), robbanás a bejrúti kikötőben, földrengés Szíriában és Törökországban” – olvasható a jeruzsálemi latin pátriárka felhívásában.

„Minden ilyen helyzetben meghallottuk a szegények kiáltását és válaszoltunk is rá. Most ismét hallatszik kiáltásuk a Szentföldön az immár több mint három hete dúló háború következtében. A jelenlegi válság nemcsak halált, pusztítást és éhezést okozott Gázában, hanem magas munkanélküliséget is – különösen Betlehem térségében –, és egyéb szociális problémákat szerte a Szentföldön. Olyan válsággal állunk szemben, amely különböző a vallásokhoz tartozó számtalan családot és minden intézményünket érinti, beleértve az iskolákat, kórházakat és plébániákat is. Gázában az anyagi erőforrásainkból a falainkon túlra is jutatunk, hogy kiterjesszük a segítséget szenvedő szomszédainkra, és azokra is, akik máshová menekültek.

Mindebben megnyilvánult az összehangoltság lelkülete, hiszen helyi munkatársaink is besegítettek. Gyakorlatilag mindent megosztunk, az élelmiszertől a vízig, a gyógyszerektől az ellátásig. Ebben a nehéz időszakban megtanultuk, hogy a fizikai világ újjáépítéséhez ki kell építenünk és meg kell védenünk az emberek egymás közti bizalmát.

Emberek százai kerestek fel eddig is minket a világ minden tájáról, és segítettek konkrét támogatások felajánlásával. Tudjuk, mit kell most tennünk, ahogy azt teljes szívünkből megtettük a korábbi válságok idején, és kétségkívül megtesszük majd ezután is. Kérem, segítsetek nekünk, hogy konkrét változást érjünk el, és hogy megteremtsük a szükséges feltételeket ahhoz, hogy ebben a gyűlölet által megsebzett társadalomban újra elvethessük a bizalom, a remény és a szeretet magvait” – fogalmazott Jeruzsálemben, november 2-án kelt felhívásában Pierbattista Pizzaballa bíboros imáiról és hálájáról biztosítva mindenkit.

Az eredetileg a Jeruzsálemi Latin Patriarchátus oldalán megjelent felhívás teljes szövege ITT olvasható.

A Szentföldön szenvedők megsegítésére a Magyar Katolikus Karitász is elkülönített számlaszámon várja a támogatásokat:

Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008

IBAN HU17 120 111 480012 4534 00100008

SWIFT: UBRTHUHB

A közleménybe kérik beírni: „Szentföld”

Forrás: Katolikus Karitász

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria