A keresztény remény élő remény, mert személyes kapcsolaton alapul

Hazai – 2015. október 25., vasárnap | 19:05

A remény volt a Pécsi Egyházmegye második szabadegyetemi estjének témája. A rendezvényre ezúttal is három előadót hívtak meg, hogy egy-egy húszperces előadásban három különböző nézőpontból értelmezzék a szóban forgó fogalmat.

Udvardy György pécsi megyéspüspök után Bodó Márta irodalmár és teológus, valamint Várszegi Asztrik OSB püspök, pannonhalmi főapát mondták el gondolataikat. Az előadások után a közönség soraiban ülők is hozzászólhattak az elhangzottakhoz.

Udvardy György pécsi megyéspüspök egyebek mellett arról beszélt, hogy a remény összetett erőforrás, amely személyes élményeken és meggyőződésen alapul.

A reménnyel kapcsolatban életünk egy lényegi kérdésével szembesülünk. Nevezetesen azzal, hogy valójában hol van az én erőforrásom? Hol van az én meggyőződésem? Hol van az én bizonyosságom? Valójában ez az, ami az én reménységem – fogalmazott a főpásztor.

Bodó Márta irodalmár, teológus és főszerkesztő Kolozsvárról érkezett Pécsre. A szabadegyetemet azért tartja fontosnak, mert olyanok is betérhetnek az előadásokra, akik más egyházi eseményekre valószínűleg nem mennének el. Ez pedig megteremti az együttgondolkodás lehetőségét és kifejezi az egyház nyitottságát, válaszkeresését.

A Vasárnap és a Keresztény Szó főszerkesztője kérdéseket tett fel előadásában: Mennyire tűnik úgy a mai világnak, hogy üres szólam az, amit az egyháztól hall a reményről? Hogyan lehetne ezt tartalommal megtölteni annak az embernek, aki templomba esetleg nem jár, de nagyon is keresi a reményét és az élete értelmét?

Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát szerint az ember egyik alapvető tulajdonsága az örök reménykedés: enélkül ugyanúgy nehéz lenne élni, mint a hit vagy a szeretet hiányában. A keresztény ember reményének alapja pedig Jézus Krisztus.

A keresztény remény élő remény, mert élő, személyes kapcsolaton alapul. Azt gondolom, ez a minőségi különbség a keresztény remény és a hétköznapi, általános remény között. Egy keresztény hívő módon a személyes Istenben remél – fogalmazott a főapát.

Mit jelent? címmel három hete indította el szabadegyetemi konferenciasorozatát a Pécsi Egyházmegye. Olyan meghatározó fogalmakat készülnek megvilágítani, amelyek nemcsak a kereszténységben, hanem a hétköznapi életben is fontosak. Első alkalommal a hit volt az előadások témája. A szabadegyetem következő témája a szeretet lesz, amelyről Udvardy György pécsi megyéspüspök mellett Kellermayer Miklós sejtkutató professzor és Varga László plébános, a Kaposvári Egyházmegye általános helynöke beszélnek majd november 25-én.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria