A Keresztény Szó 25 évére emlékeztek Kolozsváron

Külhoni – 2015. március 18., szerda | 12:40

A Keresztény Szó katolikus kulturális havilap fennállásának 25. évfordulóját ünnepelték március 16-án, hétfőn Kolozsváron, a Szent Mihály Katolikus Nőszövetség dísztermében rendezett emlékest keretében – tájékoztat a Vasárnap romániai magyar katolikus hetilap.


Az emlékesten Kovács Sándor kolozs-dobokai főesperes-plébános, a Keresztény Szó folyóiratot kiadó Verbum Keresztény Kulturális Egyesület kuratóriumának elnöke mondott köszöntőt. Beszédében rámutatott a keresztény sajtó létjogosultságára és fontosságára, az egyházban betöltött helyére és szerepére. Elmondta, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a 20. század második felének diktatúrái nemcsak az egyházat, hanem a tömegtájékoztatás egészét is gúzsba kötötték. Kifejtette, hogy a vallás nem magánügy, a médiára való fokozott figyelem elengedhetetlen a hit továbbadásához. Az egyházi tájékoztatás nem pótolja ugyan a személyes lelkigondozást, de a Keresztény Szónak sikerült új kulturális stílust megteremtenie. Az egyházi média feladata a jó példák bemutatása, mert ez Isten országának építését jelenti. Ezért erkölcsi kötelesség támogatni az egyházi médiumokat – hangsúlyozta az esperes.


Ezt követően Jakab Gábor kolozsvár-kerekdombi plébános, a lap egykori főszerkesztője az indulás körülményeit elevenítette fel. Emlékeztetett, hogy 1948–1990 között az erdélyi magyar katolikus egyháznak nem volt sajtója. Igaz, Márton Áronnak felajánlották a lehetőséget, de nem volt hajlandó kompromisszumot kötni, az állami cenzúrát elfogadni. Visszaemlékezésében felelevenítette a lapot létrehozó felismerést, az indulás kihívásait, körülményeit, illetve a névválasztás egyetemességének igényét, hiszen a Keresztény Szó nemcsak katolikusoknak, katolikusokról szóló orgánum kívánt és kíván lenni, hanem alapvetően nyitott, keresztény szemléletet sugárzó folyóirat, amely lehetőséget teremt a párbeszédre. A lap megálmodói a ’89-es változásokat követően Bajor Andor, Fodor Sándor, Czirják Árpád, Keresztes Sándor és Jakab Gábor voltak. Az első szám megjelenésének dátumát tudatosan Márton Áron püspökké szentelésének évfordulójához kötötték – mondta a plébános.


Az elmúlt negyedszázad sajtós tapasztalatairól, a Keresztény Szó útjáról Bodó Márta főszerkesztő beszélt, mondandóját a lapban megjelent irodalmi és publicisztikai jellegű írásokkal színesítve. Lokodi Anna zenepedagógus-hallgató és Bőjte Csongor, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának diákja segítségével a jelenlevők megismerkedhettek Bajor Andornak, Cs. Gyimesi Évának és Fodor Sándornak a lap hasábjain megjelent írásai közül néhánnyal, amelyek megmutatták a Keresztény Szó tervezett irányvonalát, szerkesztési elveit, ezeket is példázta az a tény, hogy az új, induló lapot a református felekezetű Sütő András is köszöntötte. A jelenlévők a Keresztény Szó eddigi útjának áttekintéséből tudhatták meg, hogy művelődési hetilapként indult, kezdetben a Szent Mihály-plébánia vállalta a kiadási költségeket, biztosította a szerkesztőségi szobákat. A lap több változáson ment át, hetilapból havi katolikus kulturális folyóirat lett, 1994-től jelenik meg színes borítóval. A kezdeti terveket váltja valóra az időközben a lap kiadására létrejött Verbum Keresztény Kulturális Egyesület könyvkiadási programja, amelynek jó irányát és alakulását mutatja az a tény is, hogy az erdélyi kiadót a rangos budapesti Szent István Társulat, az Apostoli Szentszék kiadója partnerintézménynek tekinti.


Végezetül a diákok Egyed Emese Számvetés, Kányádi Sándor Félvén se félve és Kovács András Ferenc Kiben Máriát dicséri című, a lapban megjelent versét adták elő, a zenei műsorban Potyó István (zongora) és Török Szilvia (szoprán) működött közre.


Az est moderátora Szőcs Csaba, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület új igazgatója volt, aki zárszóként nemcsak a múltról, hanem a jövő útkereséséről is szólt, kiemelve az online egyházi jelenlét fontosságát a hagyomány követése, folytatása mellett.

Fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának

Kapcsolódó fotógaléria