Ferenc pápa az élet védelmére szólít a kis Charlie története kapcsán

Ferenc pápa – 2017. július 2., vasárnap | 14:06

A londoni kórház, ahol az orvosok szerint gyógyíthatatlan betegségtől szenvedő tízhónapos kisbabát ápolják, elhalasztotta a lélegeztetőgép leállítását, amely életben tartja. A pápa június 30-i Twitter-üzenetében az élet védelmére szólít. Pénteken este a Szent Péter téren is imádkoztak a kisfiúért.

A tízhónapos gyermek esete kapcsán Ferenc pápa június 30-án este egy meglepetés-üzenetet tett közzé: „Az emberi életet védelmezni, mindenekelőtt akkor, amikor betegség sújtja, szeretetbeli kötelesség, amelyet Isten minden emberre rábíz.”

Emberek milliói imádkoznak világszerte a kisbabáért, hogy adjanak neki egy utolsó esélyt. Június 30-án este a Szent Péter téren is imádkoztak érte. A nemzetközi szolidaritási hullám lehetővé tette a szülők számára 1,5 millió euró összegyűjtését, hogy az Egyesült Államokba vihessék gyermeküket, és egy kísérleti terápiának vessék alá. Az angol orvosok véleménye szerint pusztán az életben tartó kezelés meghosszabításáról lenne szó, amely Charlie szenvedését hosszabbítaná csak meg, aki egy ritka betegségtől szenved, amely folyamatosan gyengíti az izmokat és az idegeket. Egy szülő azonban sosem szűnik meg remélni, amíg a gyermek megmentésének leghalványabb reménye is felmerülhet. Az Emberi Jogok Európai Bírósága nemet mondott az utolsó reményre. A szülők ezt követően azt kérték, hogy a kisbaba otthon halhasson meg. Ezt is megtagadták tőlük.

Sokakat lesújtott a tény, hogy nem tartják tiszteletben a szülők választásának szabadságát. Egy, a ritka betegségekkel foglalkozó olasz szervezet bírálta a döntést: e betegségek kevéssé ismertek, és előre nem látható az alakulásuk. Az orvosok nem képesek előre megítélni e gyermekek jövőjét, mert keveset tudnak az adott patológiák alakulásáról.

Francesco Moraglia velencei pátriárka a kis Charlie története kapcsán hangsúlyozta: „Ha egy társadalom, egy kultúra vagy egy jogrend dönt egy élet minőségéről, de nem veszi figyelembe annak vitathatatlan elsőbbségét, akkor az önkény csapdájába eshetünk. Az élet mindig értékes. Amikor már nem vonzó, nem egészséges és nem élettel teli, akkor is életről van szó. Ha egy társadalomban, egy kultúrában vagy egy jogrendben elvész az élet értelme, akkor minden egyedül attól függ, aki abban a pillanatban a döntés hatalmát a kezében tartja, és meghatározhatja, hogy egy élet méltó-e arra, hogy éljék, vagy sem. A határozott, de nyugodt hangú felháborodás a lelkiismeret-vizsgálat jelévé válik, amely elgondolkodik nemcsak az élet minőségéről, hanem annak figyelmen kívül nem hagyható értékéről is.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria