A költészet napját ünnepelték a geszterédi katolikus templomban

Hazai – 2015. április 13., hétfő | 16:20

200 év, 200 vers mottóval tartották meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Geszteréden a felszentelése 200. évfordulóját ünneplő Szent Anna római katolikus templomban április 11-én a költészet napját. Gyermekek, felnőttek mintegy kétszáz verset olvastak fel – tudósít a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye.


A geszterédi egyházközség ebben az évben ünnepli a Szent Anna-templom felszentelésének kétszázadik évfordulóját, ezért egész éves programsorozattal gazdagítják a falu kulturális életét, együttműködve az önkormányzattal és a település általános iskolájával. A költészet ünneplésébe is bekapcsolódtak, és a templom korára utalva kétszáz vers hangzott el az épület falai között.


A költészet napját Kiss Zsolt Attila, az egyházközség plébánosa nyitotta meg a geszterédi Szent Anna-templomban. Az atya, aki maga is költő, beszédében kiemelte, mennyire fontos a vers kultúránkban. A magyar nyelv dinamikájának, gazdagságának, sokszínűségének köszönhetően a költészet jelen van egész életünkben, még a sírfeliratokon is kifejezi érzéseinket.


A tavaszi délutánon a falu lakói, az iskola diákjai mellett többek között Szabó József, a település polgármestere, Kemény József alpolgármester, Törő János általános iskolai igazgató is verset mondott a templomban, majd a résztvevők emléklapot kaptak annak jeléül, hogy megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt.

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye sajtóirodája

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria