A kommunista hatalommal szembeszálló pap, Perr Viktor életét feldolgozó kötetet mutatnak be Pécsen

Kultúra – 2024. március 4., hétfő | 15:15

A 2023-ban megjelent könyv – mely főhajtás valamennyi ártatlanul meghurcolt, börtönbe zárt, szabadságától és életétől megfosztott egyházi személy előtt – Perr Viktor pécsi egyházmegyés pap életét dolgozza fel. A kötet a szerző, Ótós Miklós nyugalmazott szekszárdi orvos, helytörténeti kutató mutatja be a Magtár Látogatóközpontban március 13-án, 17 órakor.

Perr Viktor – akivel Ótós Miklós és családja még személyesen is találkozott – 1891-ben született Gyulafalván, 1915-ben szentelték pappá. A húszas években a Pécsi Est című lapot, később a Pécsi Katolikus Tudósítót szerkesztette. 1924-től 1947-ig a püspöki fiúinternátus, a Pécsi Emericanum igazgatója volt.

1930-tól tagja volt a Független Kisgazdapártnak. A német megszállás után részt vett az ellenállási mozgalomban, kommunista vezetőket rejtegetett. A nyilas hatalomátvétel után a Gestapo letartóztatta, Sopronkőhidára került, ahonnan 1944 novemberében szabadult.

A Kisgazdapárt programjával országgyűlési képviselőként is tevékenykedett, de mivel ellenezte a köztársaság kikiáltását, a baloldali pártok támadásainak kereszttüzébe került, ezért 1947-ben Virág Ferenc megyéspüspök Szekszárdra helyezte. 1952-ben Grábócon lett plébános. A hatalom még itt is hosszú ideig megfigyelte, tevékenységéről folyamatosan jelentés készült. 1964. december 23-án Bonyhádra helyezték, de betegsége és hét nap múlva bekövetkezett halála miatt már nem foglalhatta el hivatalát.      

A könyv kereskedelmi forgalomban nem kapható, a könyvbemutatón lesz lehetőség a megvásárlására.

Ótós Miklós korábban megjelent írásai:

A Katolikus Egyház története Szekszárdon (2013)
Wosinsky Mór, a tudós pap (2017)

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria