A közelség ajándéka

Nézőpont – 2023. április 16., vasárnap | 12:00

Gérecz Imre OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

Húsvét nyolcadában az egyházi közösség Krisztus szentségeit ünnepli. Időt kapunk arra, hogy a tanítványokhoz hasonlóan, akik zárt ajtók mögött fogadják a megjelenő Urat, felfogjuk, mi is történt velünk Jézus Krisztus halála és feltámadása által. Hiszen ebből az egyetlen áldozatból, az Atyához tartó nagy átmenetből születik meg az Egyház, amelynek tagjai a húsvéti szentségekben részesednek. Mi mindannyian megtisztultunk a keresztvíz által, és újjászülettünk a Szentlélekből. Krisztus, az igazi Bárány, elvette a világ bűneit, tanítványai között Feltámadottként megjelenve pedig békességet adott nekik, és a bűnbocsánat Szentlelkét közölte velük (vö. Jn 20,22).

A Feltámadott számára nincs többé akadály, ami elválaszthatná tőlünk. Nincs zárt ajtó, hiszen halálunkat halálával megtörte, és ha szüntelenül megmarad lelkünkben ennek a húsvéti szentségnek az ereje, a keresztségben újjászületve eljutunk az örök boldogságra.

Az első keresztény közösség ennek a húsvéti tapasztalatnak a közelségében telepedett le. Ahogy az Apostolok cselekedeteiben olvassuk: állhatatosan kitartottak az apostolok tanításában és közösségében, a kenyértörésben és az imádságban (vö. Apcsel 2,42).

Az apostolok hagyományára épített egyházi közösségben Krisztus mindmáig ezzel a közelséggel szeretne megajándékozni bennünket is, akik bár nem láttuk őt, mégis hiszünk benne, és Tamás apostollal együtt vágyakozunk a vele való találkozásra.

Ne ítéljük el a saját szívünkben és gondolatainkban élő, kételkedő, vonakodó Tamás apostolt! Ő az a vágyakozás bennem, ami nem elégszik meg kevesebbel, mint hogy a saját szememmel lássam, és a saját kezemmel átölelhessem az értem megsebzett és feltámadt Urat. Ő az a hiány bennem, ami vigasztalan csecsemőként sóvárogja az ő visszatérését és közelségét. A békesség Lelke földi életem során az evangélium könyvei, továbbá az Egyház szentségei és liturgiája révén közvetíti számomra Krisztus közelségének ezt az ajándékát, és időt, évtizedeket ad arra, hogy olykor megérezzem, milyen közel van hozzám – karnyújtásnyira.

Fotó: Wikipédia – Caravaggio: Szent Tamás hihetetlensége (1601)

Magyar kurír

Kapcsolódó fotógaléria