A közös, csendes imádság ereje – Német László püspök a ministránsok római zarándoklatáról

Nézőpont – 2018. augusztus 3., péntek | 14:45

A legmeghatóbb pillanat a ministránsok csendes imádsága volt – mondta el Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök, a Nemzetközi Ministránsszövetség elnöke augusztus 2-án a Vatikáni Rádiónak adott interjúban, melyben beszámolt a 12. Nemzetközi Római Ministránszarándoklat tapasztalatairól.

A nagybecskereki püspök az interjúban beszámolt arról, hogy a szövetség előkészítő csoportja két éven át dolgozott a zarándoklat megszervezésén. A Ferenc pápával való találkozás központi szerepet kapott a programban.

A zarándoklaton 61 ezer ministráns vett részt, akik számára a rendkívüli meleg ellenére csodálatos élmény volt a Szent Péter téren a közös imádság Ferenc pápával. A Szentatya karizmatikus erővel rendelkezik, mintha ilyenkor dupla életerőt kapna és egyszerűen felvirul, még a 38 fokos melegben is. A ministránsok hihetetlen lelkesedéssel fogadták, és egészen el voltak bűvölve tőle – idézte fel a püspök.

„A legmélyebb pillanat számomra a közös imádság volt, amikor a befejező könyörgés után Ferenc pápa arra kérte a jelenlévőket, hogy egy percig maradjanak csendben és így imádkozzanak. A sok ezer fiatal pedig úgy elhallgatott, hogy síri csönd borult a térre, és ebben a csöndben érezni lehetett a meghatódottságot.”

A zarándoklat résztvevői 23 országból érkeztek, a Nemzetközi Ministránsszövetség bejegyzett tagországaiból. A tagság elnyeréséhez püspöki ajánlás kell, az egyes püspöki konferenciákat erről időben értesítették. A szövetség élén mindig egy püspök áll, akinek munkáját egy öttagú választott bizottság segíti. A római zarándoklat két részből áll: van egy közös, központi magja és ehhez kapcsolódik az egyes országok saját, önálló programja.

Idén 61 ezer regisztrált ministráns érkezett, de a téren még ennél is többen voltak, körülbelül 90 ezren. A legnagyobb csoport Németországból érkezett, 45 ezer ministráns, de Ausztriából is 3500 fiatal jött Rómába. A harmadik legnagyobb létszámú csoport a magyar nyelvű volt: Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Délvidékről és természetesen az anyaországból is érkeztek ministránsok, összesen 1800 fiú és lány. A magyar csoport nagy létszáma miatt a Szent Péter téren a közös imádság során magyar fohászok is elhangzottak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria