A kubai elnököt fogadta Ferenc pápa a Vatikánban

Ferenc pápa – 2023. június 22., csütörtök | 13:28

Ferenc pápa június 20-án, kedden délelőtt audiencián fogadta az Apostoli Palotában Miguel Díaz-Canel Bermúdez kubai elnököt, aki ezt követően megbeszéléseket folytatott az államtitkárság vezetőivel. A vatikáni találkozón megemlékeztek II. János Pál pápa 25 évvel ezelőtti kubai látogatásáról.

Derűs légkörben zajlott Ferenc pápa és a kubai elnök mintegy negyvenperces találkozója. A karibi politikus többször is megköszönte a Szentatyának, hogy fogadta őt, majd örömmel állapította meg, hogy jó formában találja a kórházi tartózkodása után. A pápa szívélyesen üdvözölte az elnök feleségét és fiát, majd mielőtt más témákról esett szó, saját egészségi állapotáról szólva úgy fogalmazott, hogy „félúton” van, mert még nem szedték ki a varratokat a sebészi beavatkozás után.

A pápai audienciát követően a kubai elnök találkozott Pietro Parolin szentszéki államtitkárral, illetve Daniel Pacho prelátussal, az államközi kapcsolatok multilaterális részlegének helyettes titkárával. A karibi szigetország jelenlegi helyzetéről beszéltek, valamint arról a munkáról, amellyel az Egyház – főként karitatív téren – a társadalom javát szolgálja.

A Szentszéki Sajtóközpont tájékoztatása szerint a vatikáni államtitkárságon kiemelték a Szentszék és Kuba közötti diplomáciai kapcsolatok jelentőségét. Fölidézték Szent II. János Pál pápa 1998-as történelmi látogatását, amelynek éppen idén ünneplik 25. évfordulóját. Érintettek még kölcsönös érdeklődésre számot adó nemzetközi témákat, majd hangsúlyozták: mindent meg kell tenni a közjó elősegítése érdekében.

A kubai elnök egy ezüstből, bronzból és fából készült szobrot hozott ajándékba Ferenc pápának; az alkotás címe: Az olvasó. Miguel Díaz-Canel Bermúdez két kubai verseskötetet is átadott a Szentatyának (Fina Garcia Marruz Las miradas perdidas, valamint Cintio Vitier La luz del imposiblé című kötetét).

Ferenc pápa egy bronz műalkotással viszonozta az ajándékot, amely egy galambot ábrázol, szájában olajággal, rajta a felirat: „Legyetek a béke hírvivői”; továbbá az idei béke világnapra írt üzenetét, Az emberi testvériségről szóló dokumentumot, valamint a 2020. március 27-i Statio Orbis imádságról kiadott vatikáni könyvet ajándékozta a kubai elnöknek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria