A legfontosabb az örömhír továbbadása – Találkoztak a cigánypasztorációért felelős referensek

Hazai – 2024. október 4., péntek | 13:02

Szeptember 30. és október 1. között a Miskolci Egyházmegyében tartották a cigánypasztorációért felelős referensek találkozóját, amelyen kilenc egyházmegye hivatalos képviselete volt jelen. Székely János szombathelyi és Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök is részt vett a programon.

Szeptember végén ismét megrendezték a cigánypasztorációért felelős referensek találkozóját. Idén Miskolci Egyházmegye látta vendégül a testület tagjait. Miskolcon Orosz Atanáz püspök bemutatta a Búza téri Nagyboldogasszony-székesegyházat. Ezt követően a püspökségen több előadást is meghallgathattak a résztvevők a Miskolci Egyházmegyében zajló cigánypasztorációs tevékenységekről.

Makkai László, a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium igazgatója kezdte meg az előadás-sorozatot. Bemutatta a kollégiumban zajló programot, hogyan sikerül célt adni a hallgatóknak a kreditrendszerrel, és ezáltal hogyan lehet motiválni őket arra, hogy tanulmányi céljaikat elérjék. Heti rendszerességgel lelkiségi programokon is részt vesznek a szakkollégisták, ezzel is megalapozva a későbbi egyházi kapcsolódásaikat.

Csiszárik Jánosné tanodareferens beszámolt a Rakacán, Múcsonyban és Edelényben található egyházmegyei tanodák működéséről, örömeiről és kihívásairól. Balogh Győző egyházmegyei cigánypasztorációs referens pedig a paptestvérek közösségépítő tevékenységeit mutatta be.

A találkozó ezután Sajópálfalán folytatódott, ahol a résztvevők csatlakoztak a Kenethozókról elnevezett női monostorban élő nővérek vecsernyéjéhez, majd a zarándokszálláson minden egyházmegye beszámolt az elmúlt év történéseiről.

A baráti beszélgetés során Székely János püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottságának vezetője kiemelte az evangélium fontosságát. A szociális és oktatási segítségnyújtás alapvető, de a fókuszt az örömhír továbbadására kell helyeznünk. A püspök szorgalmazta az egyházmegyék cigánypasztorációról szóló tervezetének elkészítését.

A referensek rámutattak, hogy szükség van a keresztény közösségek nagyobb nyitottságára, a befogadó közösségekre mind a falvakban, mind a városokban. Másrészt sokféle hátrányos helyzetűekkel foglalkozó szervezet működik, amelyek között fontos lenne a kapcsolódási pontokat megtalálni, hogy együttes erővel és így eredményesebben tudjanak működni. Kiemelték az imádságos lelkület erőt adó mivoltát és a háttérima elhagyhatatlanságát.

Másnap, október 1-jén, Istenszülő oltalma ünnepén Sajópetriben vettek részt a referensek a Szent Liturgián, utána Thodory Ferenc parókus mutatta be a településen működő támogató szervezeteket. Lehetőség nyílt betekinteni a Haza-Várlak tanoda életébe, továbbá Ngamba Mungwala Albert SVD körömi plébániai kormányzó beszámolt a verbiták körömi missziójáról, annak felépítéséről, működéséről, sikereiről, kihívásairól.

Sok találkozás, személyes beszélgetés, megosztás, ima kísérte a találkozót. A résztvevők is örömmel mondták, hogy lendületet ad a találkozó, a megosztás lehetősége és egymás jelenléte. „De akik az Úrban bíznak, új erőre kapnak, szárnyra kelnek, mint a sasok. Futnak, de nem fáradnak ki, járnak-kelnek, de nem lankadnak el.” (Iz 40,31)

Forrás és fotó: Boldog Ceferino Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria