A lengyel mártír Ulma család meg nem született gyermekének boldoggá avatása különleges jel

Kitekintő – 2022. december 23., péntek | 16:40

Ferenc pápa 2022. december 17-én jóváhagyta Isten Szolgái, a kárpátaljai Józef és Wiktoria Ulma, valamint gyermekeik vértanúságát elismerő dekrétum közzétételét. Ezzel szabad utat kapott a markowai lengyel család boldoggá avatása, amelynek pontos dátumát a későbbiekben határozzák meg.

Stanisław Jamrozek, a przemyśli főegyházmegye segédpüspöke, a család boldoggáavatási eljárásának egyházmegyei posztulátora a Vatikáni Rádiónak adott interjút. Véleménye szerint az Egyház számára különös öröm forrása, hogy ezt a családot a szeretet és a hit tanúiként mutathatja be.

„Ez az Úristen, és másfelől az emberek iránti nagy szeretet, az áldozatkészség különösen a gyermekek iránti szeretetben nyilvánult meg, akiket a házaspár mindig nagy nyitottsággal fogadott. Azután ez a bátor szeretet a zsidók iránt, akiket bújtattak. Nagy tanúság lesz ez a világ előtt arról, hogy a szeretet mindig megmutatja a valódi arcát, hogy az ember szeretete nem más, mint az Isten szeretetére adott válasz. Ezért nagy öröm forrása számunkra, hogy ezt a családot a szeretet és a hit tanúiként mutathatjuk be.

Józef Ulma a Szentírásában két helyet jelölt meg: az Isten és a felebarát iránti szeretetről, illetve az irgalmas szamaritánusról szóló részeket. Ez felhívja a figyelmünket a két üzenet aktualitására. Ha szeretem az Úristent, akkor fogom tudni szeretni a másik embert is, akit Ő az utamba állít. Különösen fontos ennek a meg nem született gyermeknek boldoggá avatása, annak elismerése, hogy a gyermek már az anya méhében emberi lény, akinek személyét védelem és gondoskodás illeti meg” – hangsúlyozta Stanisław Jamrozek püspök.

*

Józef és Wiktoria Ulma – mélyen vallásos lengyel földműves házaspár, a felebaráti szeretet vértanúi. A dél-kelet-lengyelországi Markowa településen élték az egyszerű falusi emberek hétköznapi életét. A második világháború idején hősiesen segítették a falubeli zsidó lakosságot. Több zsidó szomszédjukat saját családi házuk padlásán bújtatták. A megszálló németek egy feljelentés nyomán 1944. március 24-én hajnalban leleplezték, majd hat kiskorú gyermekükkel és a házukban rejtőző zsidókkal együtt kivégezték őket. A várandós Wiktoria Ulma kivégzésük idején hetedik gyermeküket hordozta méhében.

Fordította: Koncz Éva

Forrás és fotó: KAI.pl

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria