A ma kezdődő Máriagyűdi Ifjúsági Találkozóról beszélgettek a szervezők

Hazai – 2023. június 29., csütörtök | 15:36

A június 29-től július 2-ig tartó 41. Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó (MIT) témája az identitáskeresés. Az eseményről a BAMA Baranya megyei hírportál munkatársa beszélgetett a főszervezővel, Berecz Tibor káplánnal, illetve segítőivel, Czuczor Flórával és Keményfi Gáspárral. Az alábbiakban a beszélgetés rövid kivonatát közöljük.

A találkozó negyvenegy éve, két lelkipásztor kezdeményezésére indult el, Hopp Ferenc, a kegyhely akkori plébánosa és a jelenleg Pécs-Szabolcson szolgáló Gál Péter jóvoltából – ismertette Berecz Tibor. – A szervezésbe fiatal önkéntesek is bekapcsolódnak, akik ezt egyetem, illetve munka mellett, önkéntesként, az élmény és kortársaik találkozásának elősegítése érdekében vállalják.

A találkozó megszervezése nagyon jó cél, illetve a szervezőtársakkal is jó kapcsolatot alakíthatunk ki – jegyezte meg Keményfi Gáspár. „Én tavaly vettem részt először a találkozón úgy, hogy előtte nem sokat tudtam arról, mire számítsak. Egyből az fogadott, hogy hozzám hasonló értékrendű fiatalok gyűltek össze, akikkel jó beszélgetni, közösen időt tölteni. Barátokat, közösséget és hasonló gondolkodású kortársakat adott számomra ez a lehetőség” – mondta.

A találkozóra előzetesen regisztrált, 16–35 év közötti fiatalok a négy nap során tábori hangulatban a kegyhelyen is éjszakáznak, de a nyitott programokra, a szentmisékre és a fő előadásokra minden érdeklődőt, a környékbeli családokat is várják.

Június 30-án, pénteken 16.30-kor Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató tart előadást. Július 1-jén, szombat délelőtt 10-től Bedő Imrét, a Férfiak Klubja alapítóját hallgathatják meg a találkozó résztvevői. Csütörtöktől szombatig minden este 19 órakor, vasárnap délelőtt 10-kor szentmise is várja a látogatókat – tájékoztatott Berecz Tibor.

A KACAJ zenekar is fellép a programon péntek este 9 órától. Velük többek között a pécsi Bochkor-turnén is találkozhatott a közönség, és országosan is ismertté váltak. A KACAJ magyar népdalokat dolgoz fel kortárs módon, ezáltal az identitás témájához is kapcsolódnak. „Szerettünk volna általuk is minél több fiatalt megszólítani” – mondta el Czuczor Flóra.

A MIT az emberi találkozások mellett a keresztény öröm megnyilvánulására is lehetőséget adhat a fiataloknak. „Részt vettem Ferenc pápa budapesti látogatásán, ahol megragadtak a fiatalokkal való találkozón mondott szavai. »Éljetek valódi életet!«, fogalmazott, s hozzátette: ne a telefonba bújjunk, hanem menjünk ki, és szemtől szemben találkozzunk embertársainkkal – erre a MIT remek lehetőséget adhat. A találkozón úgy tapasztaltam, csak mosolygó arcokat lehet látni, a programot az öröm légköre járja át” – összegzett Keményfi Gáspár.

A teljes beszélgetés IDE kattintva meghallgatható.

A találkozó programja ITT elolvasható.

Forrás: bama.hu

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria