A Magyar Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki Pápai Lajost – FRISSÍTVE

Hazai – 2015. szeptember 7., hétfő | 14:22

A Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést adta át Orbán Viktor miniszterelnök Pápai Lajosnak, a Győri Egyházmegye püspökének szeptember 6-án a főpásztor 75. születésnapja alkalmából tartott szentmise végén a győri székesegyházban – tájékoztat az MTI és a Győri Egyházmegye.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmisén az ünnepelttel koncelebráltak többek között Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa, Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök és Szuromi Szabolcs Anzelm, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora.

Kiss-Rigó László ünnepi szentbeszédében a jézusi helytállás kimagasló példáiról elmélkedett. A siketnéma meggyógyításáról szóló evangéliumi történetet felidézve feltette a kérdést: „Miért nem gyógyított meg Jézus minden embert?”, majd így válaszolt: mert Jézus ebben is példát adott nekünk. A szeretet hierarchiáját ugyanis koncentrikus körökként kell elképzelnünk. Kalkuttai Boldog Teréz anya egy történetét példaként hozva a szónok figyelmeztetett, mennyire félrevezető lehet, ha valamiféle hamis humanizmustól vezérelve fordított irányban próbáljuk gyakorolni a szeretetet.

A szeged-csanádi püspök hangsúlyozta, Pápai Lajos a belülről sugárzó, koncentrikus szeretetkörök élő példájaként áll előttünk. Kis falu káplánjaként, szemináriumi spirituálisként, városi plébánosként és megyéspüspökként mindig a szeretetről tett tanúságot.

Kiss-Rigó László rámutatott, püspöktársa érdekes időket élt meg: először a puha diktatúra évtizedeiben kellett helytállnia, majd a rendszerváltozás után a liberalizmus címkéjét viselő nihilizmus ellen kellett küzdenie. Az Úr azonban mindig kiemelkedő személyiségeket küld számunkra a nehéz időkben, akik példaadó módon harcolnak a katolikus értékekért.

A szónok kiemelte: amikor Jézus megszólította leendő munkatársait, csak a hit bizalma számított. A tanítványok nem kérdezték, mennyi lesz a borítékban, akad-e prémium, szolgálati kocsi, vagy mennyi szabadság jár. Az evangélium elbeszélése szerint azonban egy idő után Péter apostol megkérdezte a Mestertől, mi lesz a jutalmuk. Jézus válasza pedig mindannyiunkat tanít: mindenki, aki érte és az evangéliumért elhagyja otthonát, testvéreit, anyját, apját, gyermekeit vagy földjét, százannyit kap, most ezen a világon otthont, testvért, anyát, gyermeket és földet, igaz, üldözés közepette, az eljövendő világban pedig örök életet.

A szeged-csanádi főpásztor úgy fogalmazott, aki becsülettel helytáll Krisztus szolgálatában, lemondásai ellenére megtapasztalja az égi jutalmat és az örök életet. Kiss-Rigó László ezután az eltávozott gazda helyén szolgáló becsületes szolga történetét idézte fel az evangéliumból, majd az egybegyűltek nevében kifejezett hála és megbecsülés szavai után e becsületes szolga jutalmát, az Atyai Ház boldogságát kívánta az ünnepeltnek.

* * *

Az áldozás utáni könyörgést követően Orbán Viktor miniszterelnök személyesen jelentette be, hogy Pápai Lajos győri megyéspüspök a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést kapja. Ünnepi köszöntőjének kezdetén a miniszterelnök felidézte az egyház és az állam szétválasztásának dilemmáit. Kiemelte, az egyházi főpásztorok mindig sokkal magasabb helyről kapják szolgálatukért a jutalmat vagy a dorgálást. Földi hatalmak az isteni ítélethez nem tudnak hozzátenni.

A miniszterelnök elmondta: annak azonban, hogy Pápai Lajosnak mégis a Magyar Érdemrend legmagasabb kitüntetését adja át, számos egyéb érv mellett két jelentős oka van. Az egyik, hogy a kommunizmus rendszeréből megmaradt közfelfogás, amely szerint az egyház a templom négy fala között él, és csak a hívek lelkével foglalkozik, még mindig tetten érhető.

Mi azonban nem így gondolkodunk erről, és ezer éven át sem így gondolkodtak róla a magyar emberek, amikor településeiket templomok köré építették. S amikor egy főpásztor szolgálatával városa vagy egész nemzeti közösségünk életét gazdagítja, azt a kormány szeretné meghálálni – fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: a másik érv a kitüntetett püspök személye.

Ha lenne olyan titulus, hogy a „közéletben forgolódó személyek, a homo politicusok lelki atyja”, akkor ezt a címet Magyarországon Pápai Lajos kapná, mert mindig a szívén viselte az életnek azon területeit, ahol az egyház nincs mindennap jelen, de mondanivalója van – mutatott rá a kormányfő.

Mint fogalmazott, a püspök soha nem volt hajlandó lemondani a közéleti felelősségről és a közéleti felelősséget vállaló emberekről sem a kommunizmus ideje alatt, emellett a ’90-es években felkarolta a polgári erők nemzeti összefogását, mert az akkori fiatalokban a jóra törekvés tiszta szándékát látta.

Pápai Lajos egyszerre katolikus, a nemzetek feletti egyházi közösség tagjait szolgálja, és ez teljes egységben van nála azzal a magyarságért érzett felelősséggel, amely őt nemzeti püspökké teszi – tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök kiemelte a győri püspöknek a katolikus oktatás érdekében végzett tevékenységét is, majd a köszöntőszavak után felolvasta Áder János köztársasági elnök határozatát a kitüntetés adományozásáról. A szöveg indoklásában ez áll: „A fiatal teológusgeneráció nevelése és a rendszerváltoztatást követően az egyházi oktatás rendszerének újjászervezése, valamint az egyházmegye fejlődését szolgáló főpásztori munkája elismeréseként dr. Pápai Lajos megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Oktatási Bizottságának elnöke részére a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést adományozom.”

Pápai Lajos a kitüntetés átvétele után hálát adott Istennek életéért, hivatásáért. Emlékeztetett, hogy igazi szabadságunk csak Krisztusban lehetséges, majd kijelentette, hogy elődje, Boldog Apor Vilmos nyomán egyházunk és nemzetünk sorskérdéseit nem szabad elhallgatni. A főpásztor a vértanú püspök lelkipásztori munkáját hozta fel példaként saját életszemlélete bemutatására.

Az ünnepelt azzal fejezte be rövid beszédét, hogy méltatlan szolgaként nem illeti elismerés, de ha a kitüntetés az egyház működésének elismerése, akkor köszönettel fogadja. Ezt követően együtt imádkozott a jelenlévőkkel a Könnyező Szűzanya győri kegyképe, valamint Boldog Apor Vilmos sírja előtt.

Az ünnepi szentmisén jelen voltak többek között Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár, részt vettek megyei és városi politikusok, intézményvezetők.

Pápai Lajos 1940. szeptember 6-án született Győrben. 1963-ban szentelték pappá Veszprémben, 1991. április 27-én püspökké szentelték, s az év március 18-ától főpásztora a Győri Egyházmegyének.

Fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria