A Magyar Művészeti Akadémia oktatási elismerésében részesült Acél Zsolt piarista szerzetes

Megszentelt élet – 2022. december 12., hétfő | 16:12

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke és Farkas Ádám, az MMA Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottságának elnöke december 5-én, a művészeti akadémia irodaházában három pedagógusnak, valamint két alkotóműhelynek adott át oklevelet a művészetoktatás területén nyújtott kimagasló teljesítményük elismeréseként – köztük Acél Zsolt piarista szerzetesnek.

A Magyar Művészeti Akadémia 2016 óta adományoz elismerő oklevelet a művészetoktatásban kimagasló teljesítményt elért pedagógusok, művésztanárok, művészetpedagógiai kutatók, továbbá közösségek, intézmények részére. Az elismerésből évente legfeljebb öt adományozható, melyhez pénzjutalom is jár.

Az elismeréseket a Magyar Művészeti Akadémia évről évre az MMA Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottsága javaslatára és az elnökség döntése alapján adományozza.

Pedagógus kategóriában Acél Zsolt piarista szerzetes, gimnáziumi tanár; művésztanár kategóriában Péterffy András Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, producer, egyetemi tanár; művészetpedagógiai kutató kategóriában Széll Rita kutatótanár, egyetemi oktató; közösség díjkategóriában a Psalmus Humanus Művészetpedagógai Egyesület, illetve szintén közösség kategóriában a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány részesült az MMA elismerő oklevelében.

Az átadón az MMA elnöke, Vashegyi György kiemelte: művészeti oktatásra az óvodától az egyetemig nagy szükség van, egyrészt mert belső világunk kialakításához is kiemelten szükséges, másrészt nemzeti erőforrás, a társadalmi közjó egyik fontos eleme is.

*

Acél Zsolt piarista szerzetes, gimnáziumi tanár magyar nyelv és irodalom szakos tanárként végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Elkötelezett az ókortudomány iránt, a témában Déri Balázs professzor, klasszika-filológus irányítása alatt 2009-ben tudományos fokozatot (PhD) is szerzett. A Piarista Rend Magyar Tartománya kecskeméti, váci és budapesti gimnáziumának diákjai egyaránt nagyra becsülik tudásáért, oktatói rátermettségéért, emberséges hozzáállásáért és kiváló humoráért.

A spiritualitást a fiatalok nyelvén, érthető, korszerű formában, a mindennapi életbe ágyazva közvetíti; a keresztény tanítás és értékek természetes módon jelennek meg az általa tanított irodalmi művek vonatkozásában. Irodalomtanári munkáját elhivatottsággal, példamutató pedagógiai érzékkel végzi, amivel nemcsak elősegíti diákjai személyiségének kibontakozását, de fejleszti az irodalom iránti fogékonyságukat, a felnövekvő generációkban pedig kialakítja az olvasás szeretetét.

Acél Zsolt a magyar közoktatásban részt vevő fiatal generációk irodalomszeretetét felébresztő, személyiségüket kibontó pedagógiai módszere, következetes és elhivatott irodalomtanári tevékenysége elismeréseként vehette át az MMA oklevelét.

Forrás és fotó: MMA; Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria