A magyar tudomány ünnepe a Gál Ferenc Főiskolán – 1. rész

Hazai – 2015. december 2., szerda | 16:20

Az MTA által meghirdetett magyar tudomány ünnepe keretében 2015 novemberében öt konferenciát tartottak a Szeged-Csanádi Egyházmegye főiskolájának szegedi és szarvasi karán.

November 5-én a Gál Ferenc Főiskola (GFF) megújult Klebelsberg termében Értékkereső társadalom – értékadó közösségek címmel tartották a második Hírvivők konferenciát. Nagyszámú közönség érdeklődött a teológia, a pedagógia, az orvostudomány, a szociális munka és a pszichológia hazai, új-zélandi és török képviselőinek magyar és angol nyelvű plenáris előadásai iránt.

A konferencián Kozma Gábor rektor a keresztény értékek és a társadalmi érdekek összefüggéseiről, Serfőző Levente oktatási helynök, egyetemi lelkész a katekéta közösségteremtő szolgálatáról, az ehhez tartozó kompetenciákról és feladatokról beszélt, Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója Az ÁGOTA mint közösség a közösség szolgálatában címmel tartott előadást. Kecskeméti Mária új-zélandi pszichológiaprofesszor a közösségen belüli veszélyeztetettség kérdéseit, Gülden Güvenç szociálpszichológia-professzor, az isztambuli Işık Egyetem Pszichológia Tanszékének vezetője a nők és a család törökországi társadalmi helyzetét elemezte.

Malustyikné Király Ibolya főorvos a Jánoshalmi kistérségben működő egészségmegőrző közösségi modell eredményeit mutatta be, Tikász Sándor dandártábornok, a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoka, a GFF pszichológiatanára a büntetés-végrehajtásban végzett egyházi, karitatív tevékenységet elemezte.

Délután nyolc műhelyfoglalkozáson nyílt lehetőség a mindennapi gyakorlat során szerzett tapasztalatok kicserélésére az Új-Zélandon alkalmazott intra-aktív pedagógiai módszerről, a közösség által segített életmódváltás jánoshalmi modelljéről, a mindennapokban jelentkező stresszhelyzetek kezeléséről, az iskolai nevelő munkát segítő mentalizáció gyakorlatáról, az evangéliumi örömhír átadásának feladatairól és eszközeiről, a társas készségek hiányáról és fejlesztéséről, a szerhasználók körében alkalmazható érték- és közösségteremtő dinamikáról, valamint a gyermek- és ifjúsági közösségek szerepéről az öntudatos kereszténnyé válásban.

* * *


November 12-én A hit és a tudomány a fejlődő világban címmel tartották a Gál Ferenc Főiskola szegedi karai a magyar tudomány ünnepe rendezvénysorozat újabb konferenciáját, melynek keretében az intézmény névadója, Gál Ferenc születésének 100. évfordulójáról is megemlékeztek. A tudományos eszmecserén Kiss-Rigó László püspök A teológus személyiség és a korszerű teológia címmel, Bolberitz Pál professzor Gál Ferenc teológiája címmel tartott előadást, Käfer István címzetes egyetemi tanár felidézte Gál Ferencnek a szlovakisztika alapításában játszott szerepét a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

Kozma Gábor főiskolai rektor Hit és tudomány – értékek és érdekek című előadásában folytatta a Hírvivők konferencián felvetett kérdések tárgyalását, Kovács József általános helynök, szemináriumi rektor, a Teológiai Kar dékánja Mitis Iudex, a „szelíd bíró” Jézus Krisztus, aki Péter apostolra és utódaira bízta a kulcsok hatalmát című előadásában az egyházi törvénykönyv kánonjogi reformját tekintette át a házasság semmissé nyilvánításáról. Zakar Péter professzor, a Társadalomtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja előadásában a tudós pap Rónay Jácint életét tárgyalta.

Ezt követően három szekcióban összesen tizenöt előadás hangzott el, amelyek között Szigeti Andrea intézetvezető docens az európai jog törökországi recepciójának aktuálissá vált kérdéseit vizsgálta, Esiobu Anayo Augustus docens egy imámmal beszélgetett a kereszténységről és az iszlámról, Szilágyi Tamás adjunktus jellemezte a vallási erőszak anatómiáját. A többi előadás teológiai, pedagógiai, neveléspszichológiai, szociológiai témákat tárgyalt. A tudományos konferencia keretében nyitották meg a főiskola aulájában a száz éve született Gál Ferenc életútját áttekintő, újabb forrásokat is bemutató kiállítást.

* * *

November 25-én A pedagógia újszerű kihívásai címmel tartotta a GFF szarvasi Pedagógiai Kara a tudomány ünnepe rendezvénysorozat keretében nemzetközi pedagógiai konferenciáját délvidéki, erdélyi és kárpátaljai vendégekkel. Kozma Gábor rektor Pedagógiai reformok és keresztény nevelés címmel tartott nyitó előadást, majd Lepeš Josip, az Újvidéki Egyetem szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának dékánja Ki „ül” az utolsó padban a vajdasági iskolában? címmel egy kutatás eredményeit mutatta be. Flóra Gábor professzor, a Partiumi Keresztény Egyetem nagykancellárja az anyanyelvi pedagógusképzés „határhelyzeteit” elemezte. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola kancellárja betegség miatt nem tudta megtartani előadását a kárpátaljai magyar nyelvű pedagógusképzés problémáiról, mely téma tárgyalása már megkezdődött a GFF szarvasi Pedagógiai Kara és a határon túli magyar főiskola közti korábbi tudományos eszmecseréken. Lipcsei Imre szarvasi dékán a cserkészet nevelési programját és a mai tapasztalatokat tekintette át egy most lezárult felsőoktatási pedagógiai projekt kapcsán. A délután szekciókkal és a hallgatói alkotásokat bemutató kiállítás megnyitásával folytatódott.

Forrás és fotó: Gál Ferenc Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria