A Malawi Katolikus Egyetem végzőseit a szolgálatra és az ubuntu elvének megélésére bátorították

Kitekintő – 2024. október 4., péntek | 13:44

Thomas Luke Msusa érsek, az egyetemi tanács elnöke, rektorhelyettes a szeptember 25-i diplomaosztón a 2024-es friss diplomásokat arra bátorította, helyezzék első helyre az emberiség szolgálatát, és éljenek az „ubuntu”, a kölcsönös egymáshoz kötöttség, közösség afrikai eszméje szerint.

Thomas Luke Msusa érsek a Malawi Katolikus Egyetem 23. diplomaosztóján mondott beszédében biztatta a hallgatókat, hogy a társadalom valamennyi területén alkalmazzák majd az ubuntu koncepcióját.

„Amikor kiléptek [a társadalomba], ne feledjétek, az ubuntu filozófiája, a kölcsönös egymáshoz kötöttség és közösség afrikai koncepciója arra hív benneteket:

menjetek, és szolgáljatok, ne azt várjátok, hogy titeket szolgáljanak”

– fogalmazott a főpásztor, Blantyre érseke. Emellett azt tanácsolta a végzősöknek, ismerjék fel minden személy emberi mivoltát [szó szerint: ismerjék fel az emberséget minden emberben], és építsenek a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló hálózatokat.

Az egyetem frissen kinevezett rektorhelyettes asszonya, Ngeyi Ruth Kanyongolo docens (a képen középen) arra biztatta a végzősöket, hogy ismerjék el azokat, akik támogatták őket tanulmányaik során, és az egyetemen szerzett ismereteket és készségeket az ország javára használják fel. „A világnak és különösen Malawinak szüksége van az önök tehetségére, kreativitására és jövőképére, hogy megoldásokat találjunk azokra a problémákra, amelyekkel évtizedek óta küszködünk” – mondta az egyetem első női rektorhelyettese.

Az egyetem 23. diplomaosztója során 1475 hallgató kapott oklevelet különböző szakterületeken.

A Blantyre városához közel található egyetemet Malawi püspöki konferenciája alapította 2004-ben egy korábbi tanárképző intézmény (Montfort Teachers Training College) kibővítésével.

A mozgalmas, táncos diplomaosztóról az egyetem Facebook-oldalán találhatók videók.

Forrás: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége/Amecea News

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria