A máriakéméndi Nagyboldogasszony-kegytemplom főbúcsújára készülnek

Hazai – 2024. augusztus 13., kedd | 13:25

Augusztus 18-án, vasárnap tartják a máriakéméndi Nagyboldogasszony-kegytemplom főbúcsúját. A 10.30-kor kezdődő ünnepi szentmisét a gyémántmisés Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök mutatja be.

A Baranyai-dombság kegyhelyének létrejötte egy 1740-ben történt csodás látomáshoz kötődik, miszerint öt kislánynak és később egy ifjúnak is megjelent itt Szűz Mária fényességet árasztó képe.

A jelenés hatására a környékbeli falvak lakói barokk stílusban újjáépítették a középkorból itt maradt régi, gótikus Szent Miklós-templomot, és immár Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték fel 1753-ban.

Mivel a templomot nem kegyúr építtette, hanem a nép adott össze hozzá mindent, a máriakéméndi kegytemplom belső berendezése az évszázadok alatt megőrizte egyszerűségét, magán viselve az adakozók keze munkája és szívjósága nyomát: több liturgikus tárgyon például máig látható az adományozó családok neve.

A templom 1773-ban kapta meg XIV. Kelemen pápától a teljes búcsú jogát. Ezután évente hét nagy búcsút tartottak Máriakéménden.

A kegyhely rendezése és felújítása 2018-ban kezdődött a régi kolostorépület helyreállításával, mely jelenleg zarándokszállásként működik. Miután befejeződött a műemlék épület renoválása, a kegytemplom külső tatarozása következett.

A Boldogságos Szűz Mária mennybevételének ünnepén a helyiek mellett a környékbeli településekről is ellátogatnak hívek a Karasica-vízfolyás völgyében fekvő Mária-kegyhelyre.

*

A kegyhely főbúcsúja augusztus 18-án, vasárnap 10.30-kor rózsafüzér ájtatossággal kezdődik, majd 11 órakor ünnepi szentmisét mutat be az idén gyémántmisés Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök, akit 60 éve szenteltek pappá és 35 éve püspökké.

A búcsúi szentmisén liturgikus zenei szolgálattal közreműködik a szederkényi Intermelody énekegyüttes.

A kegytemplom Máriakéménd központjától 1,3 kilométerre, a település északi végétől pedig 0,6 kilométerre található, a Pécsváradra vezető út mentén (GPS 46’ 03899, 18’ 45629). Parkolni a templom előtt a kerítés mellett lehet.

A szervezők arra kérik a környékbeli települések híveit, hogy mivel erre az időpontra nincsenek buszjáratok, együtt szervezzék meg az odajutást személygépkocsikkal, buszokkal.

Forrás és fotó: Máriakéméndi Nagyboldogasszony-kegytemplom

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria