A Mátyás-templomban ünnepelte az alakulat napját a MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

Hazai – 2023. július 7., péntek | 16:31

A Magyar Honvédség (MH) 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede napja alkalmából hálaadó szentmisét mutatott be június 30-án Mikus Tibor főhadnagy, az alakulat katolikus tábori lelkésze a budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templomban, ahova az alakulat tagjai ünnepi állománygyűlésre érkeztek családtagjaikkal közösen.

Mielőtt ismertette volna Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének köszöntő levelét, Szilágyi Zsolt Lajos ezredes, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred parancsnoka hangsúlyozta: ritka alkalom, hogy egy csapatünnepet a laktanya kapuin kívül tartanak. Nyomatékosította, hogy a katonák egyik legfontosabb támogatói a családtagjaik, a külső helyszín pedig lehetővé teszi feléjük a köszönnyilvánítást.

A Honvéd Vezérkar főnöke köszöntő levelében kiemelte a csapatünnepek jelentőségét, amelyek részét képezik az alakulatok identitásának. „Az önök alakulata a Magyar Honvédség egyik legrégibb egysége, egyedi képességekkel. A második világháború befejezése óta folyamatosan mentesítik az ország szárazföldi területeit és vizeit a hátramaradt robbanótestektől és lőszerektől” – fogalmazott.

Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy az alakulat különleges katonai szervezet több okból is: a szárazföldi haderőnem egyetlen szervezete, amely Budapesten települ, illetve a társadalom körében az egyik legismertebb alakulat, amely egyrészt adódik közszolgálati tevékenységéből, másrészt pedig abból, hogy katonái az év minden napján éles műveleti feladatot hajtanak végre, miközben a legsokoldalúbb és a legjobban rétegzett feladatkörrel rendelkező csapatról van szó. „Én rendkívüli módon büszke vagyok arra, hogy önök a szárazföldi haderőnem alá tartoznak, remélem, és mindent meg fogok tenni azért, hogy növekedjenek létszámban, képességben, infrastruktúrában és haditechnikai eszközökben” – fogalmazott Lőrincz Gábor.

A jeles alkalmon elismerések átadására is sor került; az MH Budapesti Nyugállományúak Klub Hadihajós Tagozata a szakmai felkészültsége, elhivatottsága, nyugdíjasok irányába történő elkötelezettsége és a hagyományőrzés területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként keretezett, farkasfogas hímzett, Magyarország címeres lobogót ajándékozott az alakulat számára, amelyet Szilágyi Zsolt Lajos ezredes vett át Hajdu Gábor nyugállományú ezredestől, a tagozat elnökétől.

Az esemény hálaadó szentmisével zárult.

Mikus Tibor főhadnagy, az alakulat katolikus tábori lelkésze szentbeszédében hangsúlyozta: „A katonai szolgálat teljesítéséhez szükséges lelkület alapja az az empatikus lelki képesség, amelyre Jézus is felhívja figyelmünket, és amely szerint megfogalmazódik bennünk az aggodalom: el ne vesszen a béke, el ne vesszenek az emberhez méltó életkörülmények, hogy biztonságban élhessenek gyermekeink, szeretteink és a nemzetünk tagjai.”

Forrás: Katolikus Tábori Püspökség

Szöveg: Bányász Eszter

Fotó: Rácz Tünde

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria