A megbocsátás ünnepe – Több ezer zarándok érkezett Assisibe a Porciunkula-búcsúra

Megszentelt élet – 2024. augusztus 5., hétfő | 18:15

Az Angyalos Boldogasszony-bazilikában bemutatott szentmisével vette kezdetét augusztus 1-jén az Assisiben hagyományos többnapos búcsú, a „megbocsátás ünnepe”, melyre zarándokok ezrei érkeznek minden évben Olaszország különböző tájairól és egész Európából.

Massimo Fusarelli OFM miniszter generális augusztus 1-jén mondott homíliájában a Szűz Máriát, a keresztre feszített Krisztust és az Atya irgalmát összekötő kapocsról beszélt, Szent Bonaventura szavaira utalva.

A Keresztre Feszítettel való kapcsolat határozta meg Ferenc életét is: „Kezdettől fogva, a San Damiano-kápolnától a stigmákig, amelyek 800. jubileumára emlékezünk idén. A keresztre feszített Jézus hívta őt, hogy építse újjá az ő házát, az Egyházat, amely romokban állt. Ferenc ezt az élete tanúságtételével vitte végbe, Krisztushoz és az evangéliumhoz radikálisan hűséges életével.

Amikor megérintette őt a keresztre feszített Krisztus megvilágosító igéje és átalakító szeretete, megértette, hogy elsősorban azt a házat kell helyreállítani, amelyben Jézus otthont szeretne venni, és örökre ott maradni”

– utalt Bonaventura soraira a ferences elöljáró.

Majd arra emlékeztetett, hogy az Angyalos Boldogasszony-búcsú arra hív minket, tegyünk egy újabb lépést a végleges és radikális megtérésben az Úr Jézus felé, hogy az Ő állandó otthona lehessünk, és képessé váljunk arra, hogy sok élet és sok közösség, sok helyzet és sok ember otthonát helyrehozzuk, akik „romjaikban vannak”, akár az Egyházban, akár a világban.

Massimo Fusarelli Ferenc pápa Fratelli tutti enciklikáját is idézte, és utalt arra az örömre, amelyet megtapasztalhatunk a kiengesztelődés után, egy romos kapcsolat helyreállítása után, amikor újjáépül egy elveszett kötelék.

A Porciunkula-kápolnához augusztus 2-án érkeztek meg a Marcia Francescana ifjúsági zarándoklat résztvevői, illetve hívek és zarándokok ezrei a teljes bűnbocsánat reményében.

Aznap este a Piazza della Porziuncolán, a templom előtti téren mutatták be a Fra című előadást, melyben Giovanni Scifoni római színművész jelenítette meg a Poverello életét.

A Porciunkula-búcsú eredete 1216-ra nyúlik vissza: egy legenda szerint egy alkalommal ezen a helyen Szűz Mária és Jézus megjelent Szent Ferencnek. Jézus megkérdezte Ferencet, mit kér a testvérek üdvösségéért, aki így válaszolt: „Bár csak nyomorult bűnös vagyok, mégis hozzád fohászkodom, édes Üdvözítőm, hogy minden hívő részére a teljes búcsút engedélyezd, ha töredelmes gyónás után ezt a templomot fölkeresi.” Az Úr így válaszolt: „Amit kívánsz, igen nagy dolog, de mégis teljesítem kérésedet. Menj földi helytartómhoz, és hitelesíttesd ezt a búcsút!”

Ferenc III. Honoriusz pápához fordult egyházi jóváhagyásért, aki augusztus 2-ra engedélyezte a búcsút. A búcsúnyerés lehetőségét később minden ferences templomra kiterjesztették, s ma is arra hívják a hívőket, hogy Szent Ferenc példájára bűnbánatot tartsanak és felismerjék Isten szeretetének átformáló erejét. A teljes búcsú elnyerésének feltétele a szentgyónás, a szentáldozás, valamint egy Miatyánk, egy Hiszekegy és egy Dicsőség imádkozása a pápa szándékára. 

Forrás: Ferencesek.hu

Az Assisibe tartó ferences zarándoklatot 18–35 éves fiataloknak hirdetik meg minden évben; idén 42. alkalommal szervezték meg.

A gyaloglás során a lelki megújulásra törekednek, miközben áthaladnak Olaszország tájain, több egyházmegyét is érintve. Mintegy 2200 zarándok vett részt a három hivatalos csoportban: a fiatalok, a családosok és a fogyatékkal élő fiatalok menetében, amelyek mellett számos spontánul alakult zarándokcsoport is indult Assisi felé. Azonban nemcsak az olasz fiatalok kelnek útra, hanem Európa más tájairól is indulnak zarándokok, hogy a „megbocsátás ünnepére” Assisibe érjenek. 

A fogyatékkal élők számára rövidebb távot – La Piccola Marcia – dolgoztak ki a szervezők, illetve akadálymentessé tették a szállásokat és egyéb körülményeket. Federico és Alessandro testvér is megosztotta gondolatait a zarándoklatról:

Assisiben háromnapos felkészülés előzte meg a megbocsátás ünnepét: a triduumot Francesco Patton OFM szentföldi kusztos vezette.

A virrasztásról készült videót itt láthatják:

Augusztus 2-án a reggeli szentmisét Mauro Maria Morfino SDB alghero-bosai püspök, az esti vesperást Francesco Piloni OFM vezette. 

Megszámlálhatatlanul sokan voltak, akik végtelen türelemmel várták, hogy bejussanak az apró Porciunkula-kápolnába. Ugyanilyen türelemmel vártak, hogy sorra kerüljenek a több mint 30 gyóntatószék valamelyikénél, ahol egész nap várták a zarándokokat.

A Marcia Francescana záró szentmiséjét augusztus 4-én Livio Crisci OFM, a toszkán tartomány provinciálisa celebrálta.

Assisitől nem messze, a városhoz közeli erdőben állt a vélhetően a 6. században, Szűz Mária tiszteletére épült kápolna, amely eredetileg a Monte Subasió-i bencések tulajdonában állt, és amely Assisi Szent Ferenc korára egészen elhagyatottá vált. A terület, a kis földdarab, ahol a templomocska állt, a helyiek körében akkoriban portiuncula, azaz ’kicsinyke rész, darab’ néven volt ismert.

Amikor Szent Ferenc 1205 őszén a San Damiano-kápolnában a keresztről a megfeszített Krisztus szavát hallotta – „Ferenc, menj, és állítsd helyre házamat; mert látod, hogy egészen romokban hever” –, válaszul hozzáfogott, hogy saját kezével újítsa fel a Porciunkula romos kápolnáját, majd két másik apró templomot.

Itt telepedtek le az első testvérek, és 1211-ben itt öltötte magára a szerzetesi ruhát Assisi Klára is. Ferenc a kicsiny Angyalos Boldogasszony-kápolnát minden földi helynél jobban szerette, s itt fejezte be földi életét 1226. október 3-án.

Az Angyalos Boldogasszony-kápolna fölé 1569 és 1679 között hatalmas, a nagy számban érkező zarándokokat is fogadni képes, háromhajós bazilikát emeltek, Giacomo Barozzi da Vignola olasz építész tervei szerint. Máig ez a hely a ferences rend anyaháza.

Forrás: Ferencesek.hu

Forrás: OFM.org

Fotó: assisiofm.it; OFM.org

Videó: Frati Minori Assisi/YouTube

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria

Francesco Piloni OFMMauro Maria Morfino SDB