A mianmari nunciatúra titkára szerint a pápai út a kiengesztelődést szolgálja

Ferenc pápa – 2017. augusztus 30., szerda | 11:45

„A pápa a béke hírnökeként érkezik majd Mianmarba, hogy támogassa a keresztényeket és egyetemes felhívást tegyen közzé a kiengesztelődésre” — jelentette be Dario Paviša, a mianmari apostoli nunciatúra titkára az ázsiai ország fővárosában, Rangunban tartott sajtótájékoztatón.

„Ferenc pápa mindenki számára nagy újdonság — nyilatkozta Dario Paviša a Vatikáni Rádiónak. — Jóakarattal állnak hozzá, de szükségük van támogatásra, segítségre a szervezésben. A helyi katolikus egyház már megélt egy nagy eseményt a múlt évben: a katolikus hit Burmába érkezésének 500. évfordulóját. A pápalátogatás még nagyobb megerősítést jelent a hitük számára. Az első reakciók nagyon pozitívak. A hivatalos bejelentés alkalmából rengeteg újságíró volt jelen.”

A nunciatúra első titkárának az a benyomása, hogy a buddhista országban nagy érdeklődés mutatkozik a látogatás iránt, mert újdonság Mianmar számára. Nemcsak a Katolikus Egyháznak az, hanem a kormánynak és a népnek is, amelynek nagy szüksége van a békére és a szeretetre, amely a pápai út mottója is egyben. A helyi püspökök a hír bejelentése alkalmával közzétettek egy üzenetet, amely nemcsak a katolikusoknak, hanem az egész társadalomnak, a burmai népnek szól. Ebben hangsúlyozzák, hogy a pápa a béke hírnökeként jön az országba, hogy bátorítsa a keresztényeket és egyetemes üzenetet közvetítsen az etnikai csoportok közötti kiengesztelődésre. Mianmarban nyolc jelentősebb népcsoport él, valamint 135 etnikai kisebbség, amelyeknek szükségük van a támogatásra a pápa részéről. Ferenc pápa vasárnap az Úrangyala imádság során emelte fel hangját a rohingja kisebbségért, amely kirekesztettségben és üldöztetésben él saját földjén. Dario Paviša kiemelte, hogy az országban több etnikai csoport is él, amely a rohingjákhoz hasonlóan szenved.

Dario Paviša két hete tartózkodik az országban: Paul Teschang In-Nam érsek munkáját segíti, akit Ferenc pápa augusztus 12-én nevezett ki Mianmar apostoli nunciusává. Teschang In-Nam a Szentszék első nagykövete a délkelet-ázsiai országban, ő képviseli majd  Burma hétszázezer katolikusának hangját, és hozzájárul ahhoz a nemzeti megbékélési folyamathoz, amelyben számos etnikai és vallási kisebbség vesz részt. „Május 4-én jött létre a diplomáciai kapcsolat Mianmar és a Szentszék között. Sok erőfeszítés után valósult meg, amelyek évekig tartottak. Amikor kapcsolatot létesítettünk a kormánnyal, képviselői nagyon örültek annak, hogy a diplomáciai kapcsolatok felvétele után a Szentatya felkeresi Mianmart. A látogatás előkészítéseként került sor az első nuncius kinevezésére is Paul Tschang In-Nam személyében. Ez pedig megkönnyíti a Katolikus Egyház működését a délkelet-ázsiai országban. A katolikusok kisebbséget jelentenek az országban, szükségük van egy hivatalos hangra, amely mindig beszélhet a kormánnyal, és elmagyarázhatja, hogy kik a katolikusok, a Szentatya és a Szentszék, milyen tevékenységet folytat, mi a missziója, amelyet ebben az országban is igyekszik előrevinni” — hangsúlyozta a mianmari nunciatúra titkára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír