A monteverginei Mária-kegyhely kilencszáz éve vonzza a zarándokokat

Kitekintő – 2023. június 20., kedd | 13:32

A dél-olaszországi Campania tartomány ősi kegyhelye, Montevergine lehetővé teszi a látogatók számára, hogy spirituális elmélyedéssel, gyönyörű természeti környezetben kiszakadjanak a mindennapokból. A bencés apátság alapítója, a 12. században élt Vercelli Szent Vilmos is különleges nyitottságot kért a zarándokok fogadására, akik azért jöttek ide, hogy kifejezzék a Szűzanya iránti tiszteletüket.

Giovanni Maria Gargiulo atya, a monteverginei bencés apátság múzeumigazgatója a Vatican News olasz műsorának adott interjújában elmondta: „A vendégek azért jönnek ide, hogy jobban megtapasztalják a kapcsolatot a természettel, és hogy felfedezzék a kegyhely művészeti és kulturális vonatkozásait.”

Az 1270 méter magas fennsíkon épült, Mercogliano nevű településhez tartozó ősi Mária-kegyhely lenyűgözi a látogatókat. Története szorosan kapcsolódik a 12. században élt itáliai szerzetesapát, Vercelli Szent Vilmos nevéhez, aki az apátság alapítója, a környező Irpinia térség védőszentje, és aki erre a hegyre vonult vissza, hogy remeteként éljen. Mély hitélete nagy hatást gyakorolt papokra és világiakra; sokan csatlakoztak hozzá, és elhatározták, hogy létrehoznak egy kolostort. 1123-ban felépítették az első templomot.

Az kegyhely múzeumának igazgatója kiemelte, hogy Montevergine bencés apátsága jövőre ünnepli alapítása 900. évfordulóját. „A turizmus felé fordulás szinte természetes lépés volt számunkra, mivel a kegyhelyet a kezdetek óta nagyon sokan látogatják, és maga Szent Vilmos is különleges nyitottságot kért a zarándokok fogadására, akik mindig azért jönnek ide, hogy kifejezzék a Szűzanya iránti tiszteletüket” – nyilatkozta a bencés szerzetes.

„A legfontosabb élmény az áhítat, amihez hozzásegít a hegyi környezet, amely révén a látogatók eltávolodnak a városi és a mindennapi élet nyüzsgésétől” – mutatott rá Giovanni Gargiulo.

Sokan keresik fel a kegyhelyet, hogy imádkozzanak a Szűzanyához. A szentélyben lévő nagy méretű Mária-ikon sok zarándokot vonz. A művészeti alkotások arra késztetik a turistákat, hogy elidőzzenek a kegyhelyen, és megcsodálják az apátságban közel 900 éve őrzött műalkotásokat – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy az intézmény, amelyben a középkortól 1800-ig terjedő művek láthatók, a kegyhely művészeti és kultúrtörténeti aspektusának legjelentősebb tárházát alkotja.

„Az utóbbi időben a turizmus egy számunkra új formájával is találkoztunk” – folytatta  Gargiulo, azokra a vendégekre utalva, akiket a hegyi ösvények felfedezése vonz. A túrázást és a szabadtéri sportokat kedvelők azokat az útvonalakat keresik, amelyek lehetővé teszik a kegyhely gyalogos megközelítését. A monteverginei bencés apátságnál megtapasztalják a kapcsolatot a Mária-kegyhelyet övező természettel.

A túrázók kíváncsiságához kapcsolódóan Gargiulo atya felidézett egy különösen szívhez szóló hagyományt, amely a monteverginei Szűz Mária tiszteletéhez fűződik: a múltban a szerelmes fiatal lányok a Szűzanyához fordultak, hogy járjon közben kérésük beteljesüléséért. Azokon az ösvényeken, amelyeken most a hegymászók haladnak, egymással összekötözött rekettyebokrokat lehetett látni, az esküvői örök csomó jelképeit, amelyeket hajadon lányok kötöttek egybe. A fogadalom magában foglalta, hogy ha összeházasodnak, a fiatal feleségek a következő évben visszatérnek férjük társaságában, hogy feloldják a csomót – idézte fel a régi hagyományt a Vatican News olasz műsorának adott interjújában Giovanni Gargiulo, a dél-olaszországi Mária-kegyhely bencés apátságának múzeumigazgatója.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria