A moszkvai patriarkátus megszakítja az „eucharisztikus szeretetközösséget” a konstantinápolyival

Kitekintő – 2018. október 17., szerda | 12:21

Az orosz ortodox egyház Szent Szinódusa október 15-én Minszkben gyűlt össze Kirill moszkvai pátriárka vezetésével, hogy megvitassák a konstantinápolyi ortodox szinódus által október 11-én bejelentett állásfoglalást az ukrajnai ortodox egyház autokefáliájáról.

Petro Porosenko ukrán elnök április 17-én jelentette be, hogy aláírta azt a hivatalos megkeresést, amelyben I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkát arra kéri, nyilvánítsa az ukrán ortodox egyházat autokefállá, azaz Moszkvától független, egységes nemzeti ortodox egyházzá. A konstantinápolyi ortodox szinódus október 11-én megújította az ukrán ortodox egyháznak az orosz ortodox egyháztól való különválására vonatkozó korábbi támogató állásfoglalását.

Ukrajnában jelenleg két patriarkátusra – a moszkvaira és a kijevire – kettészakadt ortodox egyház működik, valamint egy jóval kisebb felekezet, ukrán autokefál ortodox egyház néven. A moszkvai patriarkátus nem ismeri el a két másik függetlenségét, mindkettőt szakadárnak tekinti, vezetőiket kiátkozással büntette. A konstantinápolyi szinódus most visszavonta mind a Filaretre, a kijevi patriarkátus alá tartozó ukrán ortodox egyház metropolitájára, mind a Makarijra, az eddigi ukrán autokefál ortodox egyház metropolitájára kimondott egyházi átkot. A szinódus úgy döntött, hogy „visszavonja az 1686-os szinódusi levél jogi kötelékét, mely a kor történelmi körülményei között jött létre, és amely jogot adott a moszkvai patriarkátusnak, hogy rendelkezzen a kijevi metropolita felett. A mostani döntés kinyilvánítja és megerősíti a kijevi metropolita kánoni függőségét a konstantinápolyi anyaegyháztól”.

A moszkvai patriarkátus a honlapján tette közzé az orosz ortodox egyház Szent Szinódusának október 15-én hozott döntéséről szóló nyilatkozatot: „Nagy fájdalommal, de a Szent Szinódus tagjai lehetetlennek tartották, hogy továbbra is eucharisztikus szeretetközösségben legyenek a konstantinápolyi patriarkátussal.” A nyilatkozatban számos okot soroltak fel, amely Moszkvát arra ösztönözte, hogy megszakítsa a szeretetközösséget. Ezek között szerepel az, hogy Konstantinápoly visszahelyezi szeretetközösségbe a „szakadárokat” és egy kiközösített személyt egy másik helyi egyházból, továbbá hogy Konstantinápoly „megszáll” egy kánonjogi szempontból egy másik egyházhoz tartozó területet, és kísérletet tesz történelmileg meghozott döntések és elkötelezettségek eltörlésére. Az orosz ortodox egyház szerint mindez a konstantinápolyi patriarkátust a kánonjogi téren kívülre helyezi, és nagy fájdalmukra „lehetetlenné teszi számukra, hogy továbbra is fenntartsák az eucharisztikus szeretetközösséget a konstantinápolyi hierarchiával, papsággal és hívekkel”. „Mostantól kezdve egészen addig, amíg a konstantinápolyi patriarkátus nem vonja vissza kánonjogellenes döntéseit, az orosz ortodox egyház papsága számára nem lehetséges az, hogy koncelebráljon a konstantinápolyi papsággal, és az orosz ortodox világi hívek számára az, hogy részesüljenek a konstantinápolyi patriarkátus templomaiban kiszolgáltatott szentségekben.”

Hilarion volokolamszki metropolita, a moszkvai patriarkátus külügyi osztályának vezetője annak a reményének adott hangot, hogy „a józan ész győz, és a konstantinápolyi patriarkátus megváltoztatja hozzáállását, felismerve a jelenlegi egyházi valóságot”. „Amíg azonban érvényben maradnak a Konstantinápoly által meghozott »törvénytelen« döntések, nem tudunk szeretetközösségben lenni azzal az egyházzal” – fogalmazott Hilarion metropolita.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria