A nagaszaki atomtámadás ma is élő üzenet: Soha többé!

Kitekintő – 2023. augusztus 13., vasárnap | 18:20

Az „elrettentés borzalmas példája” az emberiség történetében az 1945. augusztus 9-én Nagaszaki városára dobott amerikai atombomba, melynek célpontjául a város Szeplőtelen Fogantatás székesegyházának tornyai szolgáltak, miközben a templomban harminc hívő készült a szentgyónásra, hogy Nagyboldogasszony ünnepére a kiengesztelődés szentségében részesüljenek – tájékoztat a Fides missziós hírügynökség.

A szomorú évforduló minden év augusztus 6-án, illetve 9-én a hirosimai és nagaszaki atomtámadás 78 évvel ezelőtti drámájára emlékeztet. Nagaszaki abban az időszakban a japán katolikus egyház életének legfontosabb központja volt.

A 16. században elrettentő üldöztetésekkel akarták megfélemlíteni és hittagadásra bírni a japán keresztényeket. Ekkor született meg a japán hallgató egyház, mely évszázadokon át titokban tartotta hitét, de gondoskodott arról, hogy titokban megkereszteljék a gyermekeket, még ha papok híján nem juthattak is az Eucharisztia szentségéhez.

Az Úr imája, az Üdvözlégy Mária és néhány katolikus népének elég volt ahhoz, hogy a hit búvópatakja életben tartsa nemzedékek hitét. Ennek azonban drága ára volt: Nagaszakiban szenvedett mártírhalált 1597-ben 26 katolikus hívő; 1622-ben ugyanebben a városban öltek meg további 56 hívőt.

A II. világháború végén Nagaszaki fölött 500 méteres magasságban robbant fel az atombomba – az Urakami Tenshudo (Szeplőtelen Fogantatás) székesegyház fölött, amelynek tornyai tájékozódási célpontként szolgáltak a B-29-es amerikai repülőgép pilótái számára.

A robbanás pillanatában mintegy harminc hívő tartózkodott a nagaszaki székesegyházban szentgyónásra várva, hogy így készüljenek fel Nagyboldogasszony ünnepére, augusztus 15-ére. Az atomtámadás pillanatok alatt nukleáris porrá emésztette Ázsia legnagyobb katolikus templomát, melyet a japán hívek 30 év alatt építettek fel.

A Nagaszakira dobott atombomba 40 ezer embert ölt meg azonnal, 75 ezer embert megsebesített. 1945 év végéig további 74 ezren haltak meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria