A nagymarosi „északdunás” nyári táborban a Váci Egyházmegye új ifjúsági lelkészét is köszöntötték

Hazai – 2023. július 24., hétfő | 9:52

Idén 21. alkalommal rendezték meg az Észak-Dunamenti Nagyboldogasszony Közösség („északdunás”) nyári táborát Nagymaroson, ahova Marton Zsolt váci megyéspüspök is ellátogatott. Molnár Sára írását szerkesztve közöljük.

Hétfőn 14 órától gyülekeztek a fiatalok, hogy regisztráljanak és felépítsék sátraikat. Ezután a „kistestvérek” és „bojtárok” üdvözölték a tábor résztvevőit, bemutatták a tábor szabályzatát.

A nyitó szentmise után megismerkedtek egymással a kiscsoportok, majd a tábor témájának – a család – megfelelően „családokká” alakultak. Feladataik között szerepelt, hogy mindenki megtalálja a családban betöltött szerepét és „családi dokumentációt” vezessen. A délutáni verseny keretében az újonan alakult családok kialakították szokásaikat, megegyeztek jellemzőikben.

Kedden sportnap volt. Az időjárás közbeszólt egy kicsit. Amíg esett az eső, a családról és a hivatásról hallhattak előadást a táborozók.

Délután a kiscsoportok játszottak röplabdáztak, métáztak és fociztak. A csapatversenyt szabad játék követte: lehetett kosárlabdázni, tollasozni és frizbizni is. 

Szerda, a hét egyik csúcspontja, a fiú–lány-nap.

Délelőtt előadásokat hallgathattak a fiatalok szexualitásról, házasságról, tisztaságról és a női ciklusról. Délután a fiúk kirándulni mentek, és volt lövészet is. A lányok a táborban karkötőt és kókuszos golyót készítettek a fiúknak.

Este mindenki ünnepi ruhát öltött. Finom vacsora és táncház zárta a napot.

Csütörtökön nagy volt a készülődés, hiszen a közösség egyik tagjának keresztelőjét és elsőáldozását ünnepelték.

Csáki Tibor atya a keresztelés alkalmával kiemelte:  nagy dolog felnőttként kereszténnyé válni, és nagy kihívás is. Az ünnepi vacsorát ismét táncház követte.

Pénteken lelkinapot tartottak. Délelőtt a fiatalokat számos lehetőség várta, hogy Istennel lehessenek. Ezt segítette a délig tartó silencium is. Gyónás, bibliaolvasás, a templomban való elcsendesedés után déli imaórára gyűlt össze a társaság. Ebéd után arról hallhattak előadást, hogy hogyan lehet jól megélni a családban létezést. A táborozók mind egyetértettek abban, hogy a békés családhoz a „szabad?“, „köszönöm“, „bocsánat“ szavak elengedhetetlenek.

Délután Marton Zsolt váci megyéspüspök érkezett a táborba.

A püspöki mise keretében elbúcsúztatta Bezák Tamás korábbi egyházmegyei ifjúsági lelkészt, majd köszöntötte az ő feladatait szeptembertől átvevő Kovács Zsolt atyát. 

A tábor utolsó napján az idei bojtárokat kistestvérré, a táborban kiválasztott fiatalokat pedig bojtárrá avatták a záró szentmisén. 

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria