A nagyváradi Barta Szabolcs a világ legfiatalabb lazarista tartományfőnöke

Megszentelt élet – 2017. július 8., szombat | 17:50

A harminchat éves, nagyváradi származású lazarista szerzetes ugyanakkor az első nagyváradi, aki a renden belül ilyen magas pozícióba került. Az Erdély Online-nak adott interjúban beszél életútjáról, hivatásáról.

Barta Szabolcs Nagyváradon született, a családja mindig is a Katalin-telepi plébániához tartozott. Az ottani templomban keresztelték meg, volt elsőáldozó és bérmálkozott, évekkel később pedig szintén e helyen szentelte pappá 2005-ben Tempfli József megyéspüspök.

Az Erdély Online újságírója a plébánia nemrégen szépen felújított termében beszélgetett vele. A tartományfőnök elmondta, hogy a kilencvenes években kiváló ifjúsági csoport működött a Katalin-telepen, és állítólag már gyermekkorában tett olyan kijelentéseket, melyek a papsággal voltak kapcsolatosak. Ebben minden bizonnyal az is nagy szerepet játszott, hogy kicsi korától kezdve ministrált, a szentmiséken mindig az oltár közelében volt. Az ő életében is bekopogtatott azonban a kamaszkor, és minden akart lenni, csak éppen pap nem.

Amikor viszont már rohamosan közeledett a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban az érettségi, és mindenki azt kérdezte tőle, hogyan tovább, akkor úgy döntött: jelentkezik a lazaristákhoz. Hangsúlyozza: a hivatásválasztása történetében sokat köszönhet a Katalin-telepi plébánosoknak – kiemelten Dusik Tibornak –, és a vincés nővéreknek, akik szintén Páli Szent Vincében tisztelik az alapítójukat. Az említett példaképek mind-mind hatással voltak rá, illetve nagyon megragadta az is, hogy tizenévesen elolvasta Szent Vince életét.

Érettségi után, 1999-ben a lazaristák budapesti központi házában jelentkezett az akkori tartományfőnöknél, ahol a szeminárium is működött. Felvételt nyert, a képzési idő hat év volt, mely után következett a pappá szentelése.

A tanulmányokat megelőzte az egyéves noviciátus, megismerték a rendet, az alapítóját, szellemiségét – magyarázta Szabolcs atya. Az ő évfolyamában hárman kezdtek: ketten voltak Romániából, rajta kívül a másik moldvai volt, a harmadik pedig Magyarországról jelentkezett. Társai azonban útközben úgy határoztak, elhagyják a szemináriumot, így végül Szabolcs atya maradt egyedül. Az említett hat év közül hármat Budapesten, hármat pedig Olaszországban töltött. A budapesti tanulmányok nagyon jól megalapozták a továbbiakat, a három olaszországi év pedig kiteljesítette ezeket, illetve egy olyan széles látókört adott, amilyet sem Budapesten, sem Nagyváradon nem kapott volna meg. Észak-Olaszországban, Piacenzában a lazarista rendtársak által vezetett nemzetközi szeminárium működik. Több mint 250 éves, alapvetően egyházmegyés szeminárium, de mivel lazaristák irányítják, néhány helyet fenntartanak a lazarista növendékek számára is. A világ minden tájáról – Dél-Amerikából, Afrikából, Európa különböző országaiból – voltak ott szeminaristák, érdekes módon azonban Ázsiából nem, úgy látszik, velük nincs kapcsolat.

A lazaristáknál a diakonátus az ötödik évfolyam végén, a papszentelés pedig a hatodik év végén van. Előtte leteszik az örökfogadalmat. A három klasszikus fogadalomhoz – a tisztaság, az engedelmesség és a szegénység – a lazaristák egy negyediket, az állhatatosságot adják hozzá, vagyis a kitartást rendjük küldetésében.

Barta Szabolcsot Magyarországon szentelték diakónussá, a nagyváradi Katalin-telepen pedig pappá. Személyes kérése volt ugyanis, hogy pappá szentelése ott legyen, abban a templomban, ahonnan elindult. 2005-től 2015 őszéig Magyarországon szolgált, mivel a renden belül a magyar tartomány tagja, és akkor a lazaristák még nem tértek vissza a Katalin-telepre. A magyar tartománynak Magyarországon három rendháza van. Budapesten van a központi ház, Szobon egy rendház, ahol gimnázium és kollégium működik, valamint Piliscsabán is létezik egy rendház, ott kollégiumot tartanak fenn egyetemisták számára. Barta Szabolcs Budapesten és Szobon szolgált, előbbi helyen nyolc évet, utóbbin pedig kettőt. 2015 őszén került vissza a Szent László-plébániára egy gyakorlati évre, hogy visszazökkenjen az itteni életbe, hiszen 1999 óta külföldön élt, Magyarországon és Olaszországban. 2016 augusztusában tértek vissza a lazaristák a Katalin-telepre, melynek hivatalosan 2016. augusztus 1-től májusig volt plébánosa.

A missziós társaság előírásai szerint a tartományfőnök kilenc évig töltheti be ezt a tisztséget, Kunay Viktornak pedig akkor éppen lejárt a mandátuma. Mivel a magyar tartománynak kicsi a létszáma (nyolc rendtárssal a legkisebb tartomány a világon), a legfőbb elöljáró, tehát az alapító, Szent Vince utóda, a generális nevezi ki a tartományfőnököt, miután konzultál a tartomány tagjaival. A kinevezési dokumentum szerint hivatalosan 2017. május 8-tól Barta Szabolcs a magyar tartomány elöljárója három éven keresztül.

Felvetődik a kérdés: az új magyar tartományfőnöknek nincs úgymond egy kis „szívfájdalma”, hogy ismét el kell hagynia Nagyváradot? Az Erdély Online kérdésére Barta Szabolcs azt feleli, természetesen érez ilyet amiatt, hogy egy év elteltével ismét költöznie kell Budapestre – hiszen ott van a központ, az adminisztráció –, mivel rendtársával még alig kezdte el a Katalin-telepen a pasztorációs munkát, de jó, hogy a rendtársak folytatni fogják. Mint magyar tartományfőnöknek, neki kell küldenie azt a lazaristát, aki Nagyváradra fog érkezni, hiszen az elképzelés az, hogy továbbra is két lazarista rendtárs legyen a Katalin-telepen. Vass Csaba Böcskei László megyéspüspök beleegyezésével marad ezután is.

„Megvan a házi feladat az elkövetkezendő évre, nem csak nekem, személy szerint, mert mi közösségben gondolkodunk. Az tény, hogy én most elöljáró lettem, tartományfőnök, de a tartomány nem csupán belőlem áll, hanem a rendtársakból. Úgyhogy a közös felelősség nagyon fontos ebben az esetben. Az én feladatom az, hogy tartsam a kapcsolatot a rendtársakkal, a közösségeinkkel, a rendházainkkal, az intézményeinkkel, de ez nem csupán ellenőrzés, hogy rendben vannak-e a dolgok, hanem közös útkeresés és lelkesítés is, hogy valóban a rendünk küldetését valósítsuk meg, ne csak egyéni érdekeket vagy elképzeléseket” – nyomatékosította a lazarista tartományfőnök.

Forrás és fotó: Erdély Online

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria