A názáreti melkita plébánia káplánja: A Közel-Keleten elveszett az emberi élet szentsége

Kitekintő – 2024. augusztus 11., vasárnap | 17:02

Sima'an Jaraisi, a názáreti melkita plébánia és az izraeli katolikus cserkészek káplánja részt vett a Názáret Műve (Opera di Nàzaret) közösség által szervezett Tonalestate nemzetközi nyári egyetemen, amelyet augusztus 7. és 9. között tartottak az olaszországi Reggio Emilia közelében. A káplán tanúságot tett a háború sújtotta közösség békevágyáról.

Változnak az idők, változik-e velük az emberiség? – többek között erre a kérdésre keresték a választ a Tonalestate nyári egyetemen. A program fő témája ez volt: „Az idő lejárt”. Olyan korban élünk, amikor a háborúk, legyenek akár nagyok, akár kicsik, olyan hellyé teszik a világot, ahol egyarán jelen van az éhség és a nyomor, valamint a hatalmas gazdagság. A „negatív és segítség nélküli magány” idején, a „gonosz globalizációja uralta” korban az alapvető kérdés az, hogyan lehet visszaszerezni az „élő, tiszta és boldog reményt”. A Tonalestate nyári egyetemen egyaránt jelen vannak a fiatalok és idősebbek, tanárok, művészek és tudósok. Sok mindenről szó esett a találkozó három napján, beleértve a Közel-Keleten zajló nagy drámát is, amelyről augusztus 8-án tartott előadást Sima'an Jaraisi, a názáreti melkita plébánia és az izraeli katolikus cserkészek káplánja.

Ma a Közel-Keleten elveszett az „emberi élet méltósága és szentsége” – fogalmazott.

A múltban éltek meg pozitív és negatív pillanatokat egyaránt, „de lehetséges volt békében együtt élni – és ez ma is lehetséges”

– hangsúlyozta az előadó. Példának azokat a cserkészek által használt helyeket említette, amelyet arab-keresztényekkel, zsidókkal, arab-muszlimokkal közösen használnak, és mindezt az „emberiség és az ember méltósága iránti nagy tisztelet határozza meg”. Ma „sötét és zord a légkör, de nem szabad reagálni rá” – állapította meg.

A gyűlölet gyűlöletet teremt. A szeretet szeretetet teremt. Mi a szeretetet támogatjuk, és sokan vannak muszlimok, keresztények, drúzok, zsidók, akik támogatják a békét és ellenzik ezt a gyűlöletet”.

Sima'an Jaraisi felidézett a cserkészekkel töltött pillanatokat, amikor mindenki „testvérnek” nevezte a másikat. Ma a napokat elárasztja a háború és az erőszak légköre, ami nem engedi, hogy előrelépjünk, és ami miatt azt gondoljuk, hogy lejárt az idő.

„Számunkra, keresztények számára nincsenek korlátai, nincsenek határai a megbocsátásnak, vagy a szebb holnap lehetőségének, különben nem lennénk keresztények. Keresztényként csak a békét, az ember és az élet méltóságát nézem. Aki gyűlöl, az már nem keresztény” – mondta a názáreti melkita plébánia és az izraeli katolikus cserkészek káplánja.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria