A nevelés értéke – Ismét találkozót tartott a szerzetesi köznevelési fórum

Megszentelt élet – 2024. március 11., hétfő | 14:14

Budapesten, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban tartották meg a szerzetesi köznevelési intézmények fenntartóinak tavaszi találkozóját március 6-án.

A nap megnyitásaként Zsódi Viktor piarista tartományfőnök, a köznevelési fórum vezetője köszöntötte a résztvevőket. Felidézte Ferenc pápa útmutatását, aki a globális nevelési egyezményben arról beszél, hogy nagyon fontos párbeszédben lennünk a közélet szereplőivel.

Éppen ezért fontos a szerzetesi köznevelési fórumot is a szinodalitás, a párbeszéd helyévé tenni – fűzte hozzá Zsódi Viktor SchP.

A nap első programjaként A nevelés értéke címmel pódiumbeszélgetést tartottak, Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár és Hardi Titusz bencés szerzetes részvételével. A beszélgetést Rubovszky Rita, a Ciszterci Iskolai Főhatóság főigazgatója vezette.

A szakemberek megosztották gondolataikat többek között arról, miként lehet a pedagóguspályát újra vonzóvá tenni. Egyetértettek abban, hogy nagyon tudatosan kell belülről is dolgozni ezen.

Beszélgettek a digitális eszközök és technológiák használatáról és a személyes interakció nélkülözhetetlenségéről, a tanárok fejlesztéséről, a siker mérésének szempontjairól, összetevőiről, a különböző mérési rendszerekről és egyéb, a pedagógusok munkája során ma egyre gyakrabban megjelenő kihívásokról.

Szó esett arról is, hogy milyen szülői elvárások fogalmazódnak meg napjainkban, és mennyire működik együtt a család az iskolában történő neveléssel. Több kérdés kapcsán is megerősítették, hogy a közösségek megtartó, támogató ereje kulcsfontosságú az iskolai nevelés színterein.

Ezt követően Kiss-Kozma Georgina, a Mathias Corvinus Collegium Ifjúságkutató Intézetének munkatársa bemutatta az Ifjúság’23 – Jelentés az ifjúságügyről című kutatás legfontosabb eredményeit.

Ismertette a népszámlálásra vonatkozó eredményeket, demográfiai változásokat, a fiatalokat támogató intézkedéseket.

Ehhez kapcsolódóan Pöltl Ákos kutató Digitális önvédelem címmel a digitális térben való létezés fiatalokat érintő, egészségkárosító következményekkel is járó jelenségéről osztotta meg tapasztalatait.

Pólya Viktor, a Magyar Ciszterci Diákszövetség elnöke részletesen bemutatta az öregdiákokat összefogó szervezet történetét, és mesélt a stratégiaalkotási folyamatukról, melynek során a megújult társadalmi helyzetre és a megújuló iskolai viszonyokra is reagálni akarnak. Több jó gyakorlatukat bemutatta, amelyek közül kiemelkedik az azóta a hétvégén Székesfehérváron megrendezett Ciszterencia programsorozat.

A Szerzetesi Köznevelési Fórum felkérésére az egyházi fejlesztőkkel együttműködésben közös gondolkodás kezdődik el az iskolai lelkigyakorlatok kapcsán, amelynek célja, hogy segítséget nyújtsanak azon pedagógusok számára, akik hittanárként vagy osztályfőnökként felelősek lehetnek a diákcsoportok lelki programjaiért.

Bemutatták a közösségi szolgálat tapasztalatcseréjéről szóló műhelykonferencia programját is, amelyet a Szerzetesi Iroda (Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája, MSZKI) kezdeményezésére rendeznek meg. A március 22-én, pénteken 10 órakor kezdődő találkozó alkalmat teremthet a közösségi szolgálattal kapcsolatban együttműködésre, jó gyakorlatok megosztására, tapasztalatcserére és partnerségre. A bevezető előadás során Bodó Márton összegzi az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szerzetesrendi iskolákra vonatkozó kutatásának eredményeit.

A szerzetesi köznevelési intézmények fenntartóinak találkozóján Varga Koppány fejlesztő felvázolta egy teremtésvédelemhez kapcsolódó applikáció lehetséges körvonalait, amelyről visszajelzéseket is kért a fenntartói képviselőkön keresztül a diákság részéről.

Koblencz Attila, a Szalézi Intézmény Fenntartó pedagógiai igazgatója nagy szeretettel hívta meg a Szerzetesi Köznevelési Fórum résztvevőit az őszi egyeztetésre, amely szeptember 18-án, szerdán lesz a budapesti szalézi oratóriumban.

Az alkalmat Hardi Titusz OSB vezette imádsággal zárták.

Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria