A nunciussal is találkozhatnak a fiatalok a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozón

Külhoni – 2024. augusztus 8., csütörtök | 14:45

„Újíts meg engem, Istenem!” mottóval szervezik meg augusztus 13–17. között a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót. A CSIT több száz 14 és 30 év közötti fiatal találkozása Isten jelenlétében, a Szűzanya lábánál. Tábor jellegű rendezvény, ahol tanítások, előadások, beszélgetések, műhelyek, koncertek, szentségimádás és sok más felemelő program várja a fiatalokat és önkénteseket.

Az idei dicsőítő koncertet a rendezvény visszatérő vendége, az Eucharist Zenekar vezeti.

A találkozó megvalósulásához igazi csapatmunkára volt szükség, amely már tavaly elkezdődött. Simon Imre főegyházmegyei ifjúsági főlelkész felkérésére Majoros Szende Barbara és Péter Balázs István vállalták a főszervezői szolgálatot, hozzájuk csatlakoztak más szervezők, önkéntesek. Az elmúlt hét végéig már ötszáz fiatal regisztrált a CSIT-re, de a helyszínen is lesz alkalom a bejelentkezésre.

Az idei találkozó több újítása közül az egyik a szentmisékkel kapcsolatos: nyitó, záró, valamint ünnepi szentmise is lesz, amelyeknek állandó szónoka Márton József székelyudvarhelyi főesperes, plébános. A fiatalokkal együtt ünnepel több egyházi méltóság is.

A nyitóünnepségen Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök a legszentebb áldozat bemutatásával ajánlja a Szűzanya pártfogásába a rendezvényt.

Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én Tamás József nyugalmazott gyulafehérvári segédpüspök mutatja be a szentmisét a csíksomlyói kegytemplomban.

A CSIT záró szentmiséjét pedig Böcskei László nagyváradi megyéspüspök celebrálja.

Természetesen az egyházmegye főpásztora, Kovács Gergely is jelen lesz; augusztus 16-án péntek délután a program keretében találkozhatnak a fiatalok az érsekkel.

Ugyancsak ezen a napon a résztvevők találkozhatnak Románia új nunciusával, Giampero Gloderrel, akit idén februárban nevezett ki a Szentatya, és a CSIT alkalmából érkezik első ízben Székelyföldre.

Az idei CSIT újításaiból érdemes kiemelni még a Lélek-Lakként helyszínt, mely kibővült, és egészen Lélek Faluvá terebélyesedett: itt számos lehetősége nyílik a fiataloknak kapcsolódni Istenhez, több helyszínen, különböző módokon.

A CSIT igyekszik minél több fiatal lelki fejlődését szolgálni az újdonságnak számító, Megtapasztalás nevű lelki műhelyek, a különböző imamódok kipróbálását lehetővé tevő imádságos alkalmak, illetve a napkeltés imák által is, de mindemellett számos fejlődési, kikapcsolódási és sporttevékenységnek, műhelynek lesz otthona.

Mindezeknek még bármelyik nyitott szívű, 14 és 30 év közötti fiatal részese lehet. Jelentkezni a csit.fif.ma oldalon vagy a helyszínen a program kezdéséig lehet.

Az eseményt idén is a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF), a Gyulafehérvári Főegyházmegye területén az ifjúsági pasztorációt koordináló szervezet hívja életre.

Forrás és illusztráció: CSIT/Romkat.ro

Fotó (archív): Csog István Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria