A nyitrai egyházmegye püspöke és papjai Székesfehérvárra látogattak

Hazai – 2023. április 15., szombat | 13:00

A nyitrai egyházmegye püspökének és papjainak húsvét utáni hagyományos zarándoklata idén Pannonhalma, Győr és Tihany mellett Székesfehérvárra vezetett. Viliam Judák nyitrai megyéspüspököt és papjait április 12-én Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök fogadta. elsőként abba a templomba látogattak el, ahol Nyitra szülötte, Prohászka Ottokár püspök sírja áll.

A vendégek elsőként abba a templomba látogattak el, ahol Nyitra szülötte, Prohászka Ottokár püspök sírja áll, majd megtekintették a közelmúltban teljesen megújított fehérvári Szent István-székesegyházat és ezt követően a püspöki palotát.

A látogatáson a szlovák és magyar ajkú papok Spányi Antal püspököt az egyházmegye pasztorális életéről, a papság helyzetéről, a hívek hitéletéről és a Prohászka Imaszövetségről kérdezték. A nyitrai egyházmegye nevében Peter Čiernik, Blesovce plébánosa adta át ajándékul saját alkotását, a szőgyéni templom Szent István-ábrázolásának másolatát.

Nagy öröm számomra, hogy a nyitrai egyházmegyével majd két évtizede elindult testvéri kapcsolat él szeretetben, a közös hitben, az összetartozásban; erről tanúskodik minden találkozásunk – fogalmazott Spányi Antal. – Ez élt Prohászka szívében is, aki együtt tudta szeretni szlovákot és magyart és mindenféle nemzetet, akik hallgatták szavát, akiknek Isten igéjét, az örömhírt hirdette.

A nyitrai püspökségnek is nagyon sokat jelent Prohászka Ottokár személye – mondta el a szlovák főpásztor. – Nagyon fontos üzenete van az ő szolgálatának, hitének. Ma az országhatárok is könnyen átjárhatók, de a nemzetek között a hit, a kereszténység kapcsán sosem léteztek határok. Ezt hirdette, ebben járt elöl Prohászka, akinek beszédei, könyvei, ma is gazdagítják a híveket, az egész kereszténységet.

Viliam Judák püspökkel és papjaival régi jó kapcsolatot ápol Spányi Antal püspök, aki ugyancsak papjaival és hívek csoportjával többször járt Nyitrán, hogy leróják tiszteletüket Prohászka püspök emléke előtt szülővárosában is. Felejthetetlen emlék maradt a 2006-os látogatás, amikor kétezren zarándokoltak a Székesfehérvári Egyházmegyéből a keresztelésének helyszínéhez, a Prohászka-emlékév kiemelkedő eseményeként. Viszonozva a látogatást 2011-ben Viliam Judák püspök Székesfehérváron mutatott be koncelebrált szentmisét Prohászka születésének évfordulóján. Beszédében a két nemzet közti hídnak, a béke emberének nevezte a nagy püspököt.

Szöveg: Berta Kata

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Körtvélyes Tivadar

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria