A Nyolc Boldogság Közösség közleménye

Megszentelt élet – 2024. szeptember 11., szerda | 7:32

Az alábbiakban a Nyolc Boldogság Közösség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményét adjuk közre.

A napokban egy olyan, emberi méltóságot súlyosan sértő eseményről számolt be az országos sajtó, amely a Nyolc Boldogság Közösséget is érinti.

A Nyolc Boldogság Közösség egyházi közösség – a Megszentelt Élet Egyházi Családja –, amelynek tagjai szerzetesnők, szerzetesférfiak és világi hívek. A Közösséghez külső tagként kapcsolódhatnak egyházmegyés papok is, akik a Közösség lelkiségét követik, de saját egyházmegyéjükben külön joghatóság alatt élnek és tevékenykednek, ők az úgynevezett „Nyolc Boldogság Papi Testvériség” tagjai.

A Közösség Magyarországon három helyen van jelen (Homokkomárom – Budapest – Pécs) és itt fejti ki tevékenységét. A szerzetesnők a szerzetestestvérektől természetszerűleg külön helyszínen, a házasok saját otthonaikban élnek, ők a közösség bent élő tagjaival látogatásaik során találkoznak.

Az országos sajtóban megjelölt eset kiindulópontja az, miszerint a közelmúltban bejelentés érkezett a Közösség elöljárónőjéhez. Ebben egy olyan kamaszkorú gyermeket érintő több, mint tíz évvel ezelőtt történt abúzusról volt szó, amelyet a Kalocsa-Kecskeméti egyházmegye papja követett el, aki Kecskeméten élt. Ő külső tagként később kapcsolódott a „Nyolc Boldogság Papi Testvériséghez”, az abúzus elkövetésekor annak nem volt tagja. Az eseményről – amely nem rendi helyszíneken, programokon, de különösképpen nem „közösségi együttélés” során történt – eleddig semmilyen tudomásunk nem volt. Az áldozattal a Közösség személyesen vette fel a kapcsolatot.

A bejelentés súlya miatt azonnali intézkedéseket tettünk, és ezt a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyének, mint egyházi főhatóságnak (eljárásra jogosult szervnek) személyesen, haladéktalanul bejelentettük. Az eljárás megindult, jelenleg is folyamatban van.

A Nyolc Boldogság Közösség felelősséget vállal a fentiekért.

Bár Közösségünk fő feladata a fiatal felnőttek pasztorációja, mindazonáltal a többi korosztály vonatkozásában is igyekeztünk a gyermekek és a sérülékeny felnőttek védelmét biztosítani. A fenti események viszont arra sarkallnak minket, hogy az eddigi, erre irányuló tevékenységünket kibővítsük, megsokszorozzuk, hogy a fentiek semmiben se ismétlődhessenek meg.

A Közösség kéri, hogy aki személyesen érintett vagy tudomása van visszaélésről ezen vagy más eset kapcsán, haladéktalanul jelezze azt a Közösség bármely magyar elöljárója felé.

Budapest–Homokkomárom–Pécs, 2024. szeptember 11.

Fotó: Nyolc Boldogság Közösség közösségi oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria