Felújítják a pannonhalmi bazilika szentélyét

Kultúra – 2015. szeptember 15., kedd | 12:41

Szeptember 7. és november 10. között zajlanak a pannonhalmi Szent Márton-székesegyház szentélyének felújítási munkálatai, amelyek érintik a bazilika látogatási rendjét is – tájékoztat a Pannonhalmi Bencés Főapátság.

A felújítás során új padlózatot kap a szentély, valamint John Pawson brit építész előzetes terveinek megfelelően a tér eszkatologikus funkciója erősödik azzal, hogy eltávolítják a 19. századi kelet felé forduló oltárt és baldachint. Az üres térrel a bazilika nyugat–keleti felszálló tengelye, a keresztény beavatás folyamatát közvetítő jelképszerűsége kiemelt hangsúlyt kap. Az ónixból készült keleti ablak mint Krisztus, a felkelő nap középkori szimbóluma, valamint a Szentháromságot jelképező hármas ablak a várakozást, életünk ismeretlen-ismerős beteljesedését vetíti előre. De még üres az a tér, amelyet a visszajövő Krisztus fog betölteni végérvényesen.

A 2015. szeptember 7. és november 10. között zajló felújítási munkálatok érintik a bazilika látogatási és működési rendjét az alábbiak szerint:

 – a bazilika a jobb oldali oldalhajón végighaladva látogatható
 – a munkálatok ideje alatt a templomban semmilyen eseményt – esküvő, keresztelő, orgonahangverseny – nem tartanak
 – a liturgiák helyszíne a régi káptalanterem.

A remények szerint a Szent Márton-bazilika november 11-ére, a Szent Márton-év kezdetére teljes szépségében ragyog majd.

Fotó: Pannonhalmi Bencés Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria