A Szentatya imádkozik a Pápua Új-Guineában bekövetkezett földcsuszamlás áldozataiért

Ferenc pápa – 2024. május 28., kedd | 19:22

Ferenc pápa – Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával – táviratot küldött Mauro Lalli érseknek, az óceániai ország apostoli nunciusának, közelségét fejezve ki az áldozatok hozzátartozóinak. Május 24-ére virradóra egy hegyomlás hat faluban több mint száz házat rombolt le; a földcsuszamlás több mint kétezer embert temetett maga alá Pápua Új-Guinea egy nehezen megközelíthető térségében.

Táviratában a pápa mély fájdalmának adott hangot a tragikus földcsuszamlás miatt, amely Pápua Új-Guineát sújtotta május 24-én, pénteken hajnalban Enga térségében, az ENSZ becslései szerint több mint kétezer ember halálát követelve. A Szentatya imádkozik az áldozatokért, és bátorítja az eltűnteket kereső mentőalakulatokat.

Mint ismeretes, Ferenc pápa szeptemberben készül meglátogatni az óceániai országot, amelyet most lelki támogatásáról biztosított a természeti katasztrófa miatt.

A Szentatya imádkozik az áldozatokért és mindazokért, akik elvesztésüket siratják; fohászkodik továbbá a mentési munkálatok sikeréért, amellyel a sok eltűnt személyt igyekeznek felkutatni. A civil hatóságokat és a vészhelyzet elhárításában részt vevőket arra bátorítja, hogy folytassák erőfeszítéseiket. Vigaszt és erőt adó isteni áldásért fohászkodik számukra a pápa – szerepel a Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával ellátott, Mauro Lalli érseknek, az óceániai ország apostoli nunciusának küldött pápai táviratban.

*

Május 23-ról 24-ére, csütörtökről péntekre virradóra egy hegyvidéki területen történt a földcsuszamlás Pápua Új-Guineában. A leszakadó földtömeg több mint kétezer embert temetett maga alá, és súlyos pusztítást vitt véghez. Legalább négyezren laktak abban a hat faluban, amelyeket elsodort a földcsuszamlás.

A mentési munkálatokat nehezíti, hogy elzárt, nehezen megközelíthető területről van szó. Az eső, az instabil talaj és az áramló víz veszélyessé teszi a törmelékek eltakarítását. Az utóbbi időben sokan települtek e térségbe, közeli településekről törzsi összecsapások miatt menekülve.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria